Uutinen

Parasetamolin käyttöä tulisi lisätä Suomessa

06.01.2009 | 13:50

Suomessa hoidetaan edelleen COX-2-selektiivisillä tulehduskipulääkkeillä potilaita, joilla on valtimotauti tai suuri riski sairastua siihen.

- Heidät altistetaan tarpeettomasti vakaville sydän- ja verenkiertoelimistön haitoille, totesi tutkimusjohtaja Arja Helin-Salmivaara Turun yliopistosta Valtakunnallisilla Lääkäripäivillä.

COX-2-selektiiviset tulehduskipulääkkeet eli koksibit (esimerkiksi selekoksibi ja enterokoksibi) kehitettiin 1990-luvulla, koska perinteisten tulehduskipulääkkeiden (esimerkiksi ibuprofeeni ja diklofenaakki) todettiin lisäävän ruoansulatuskanavan haavauman riskiä.

Varsin pian kuitenkin epäiltiin, että koksibien käyttö saattaa lisätä sydäninfarktin vaaraa. Sama riski näyttää liittyvän myös perinteisiin tulehduskipulääkkeisiin.

Suomessa käytetään Pohjoismaista eniten perinteisiä ja COX-2-selektiivisiä tulehduskipulääkkeitä ja vähiten parasetamolia. Parasetamolin käyttöä tulisikin Helin-Salmivaaran mukaan lisätä.

- Tämä yli 100 vuotta sitten käyttöön otettu kipulääke on selvästi turvallisempi kuin tulehduskipulääkkeet ja sopii siten useimmille potilaille ja myös erityisryhmille, kuten iäkkäille, lapsille ja imettäville.

Tulehduskipulääkkeiden turvallinen käyttö -hoitosuositus ilmestyy alkuvuodesta 2009 lähes kokonaan uudistettuna. Suositus potilasversioineen löytyy osoitteesta http://www.kaypahoito.fi (VE)