Uutinen

Parasetamoli lisää astmariskiä

22.09.2008 | 11:44

Jaa artikkeli:

Parasetamolin käyttö alle yksivuotiailla lapsilla lisää riskiä sairastua astmaan, arvioi tuore tutkimus. Lancetissa (372/2008) julkaistun tutkimuksen mukaan niillä lapsilla, joiden kuumetta hoidettiin 0-1 vuoden iässä parasetamolilla, oli 46 prosentin riski sairastua astmaan 6-7 vuoden iässä. Tulokset osoittavat myös, että suuret annokset ja säännöllinen käyttö liittyivät suurempaan sairastumisriskiin.

Parasetamolin käyttö yhdistettiin myös vakavampiin astmaoireisiin sekä lisääntyneeseen ekseemaan ja allergioihin. Tutkimukseen osallistui yli 200 000 lasta 31 maasta.

Tutkijat eivät vielä tiedä lisääkö sairastumisriskiä itse lääke vai jokin muu syy. Eräs selitys on, että parasetamoli aiheuttaa kehossa muutoksia, jotka altistavat lapsen tulehduksille ja allergioille. Joka tapauksessa parasetamolin lisääntynyt käyttö on lisännyt astmatapausten määrää viimeisen 50 vuoden ajan.

Tutkijoiden mukaan parasetamolin käyttöä ei tulisi kokonaan lopettaa. Lapsille tulisi antaa parasetamolia vain satunnaisesti ja vain jos kuume yltää 39 asteeseen, mikä tukee WHO:n ohjeistusta. (EM)