Uutinen

Pantopratsolivalmiste itsehoitoon

23.06.2009 | 13:24

Leiras tuo syksyllä markkinoille itsehoitoon tarkoitetun pantopratsolivalmisteen. Kyseessä on ensimmäinen protonipumpun estäjä, joka on saanut itsehoitostatuksen komission päätöksellä koko EU:ssa.

Refluksioireiden lyhytaikaiseen hoitoon aikuisille tarkoitettu Somac Control sisältää 20 mg pantopratsolia.

Leiraksen mukaan lääkkeen annostelu kerran päivässä 1–2 viikon ajan johtaa useimmilla täydelliseen refluksioireiden poistumiseen. Lääkkeen haittavaikutukset ovat verrattavissa lumelääkkeeseen, ja valmisteella on hyvin vähän kliinisesti merkittäviä yhteisvaikutuksia. Yleisimmät haittavaikutukset ovat ripuli ja päänsärky.

Protonipumpun estäjät ovat vakiinnuttaneet asemansa happoperäisten vatsavaivojen ensilinjan hoitona reseptilääkkeenä, ja pantopratsolin teho ja turvallisuus on osoitettu laajoissa kliinisissä tutkimuksissa.

Lääkettä itsehoidossa ostavia asiakkaita tulee muistuttaa, että jos oireet pahenevat hoidon aikana tai eivät lievene 2 viikon yhtäjaksoisen käytön jälkeen, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin. Valmistetta ei pidä käyttää yli 4 viikkoa keskustelematta lääkärin kanssa.

Pantopratsoli on ollut reseptilääkkeenä Suomessa kaupan vuodesta 1996 lähtien. Itsehoitoon tarkoitettu pakkaus tulee markkinoille syksyllä. Aiemmin tänä keväänä EU:n keskityssä menettelyssä itsehoitoon on tullut laihdutuslääke Alli. (EK)