Uutinen

Pandemrix-rokote hyvin siedetty Ruotsissa

19.10.2009 | 08:27

Ensimmäiset ilmoitetut haittavaikutukset muistuttavat hyvin pitkälti tavallisen kausi-influenssarokotteen haittavaikutuksia eivätkä ne ole olleet vakavia.

Ruotsin lääkelaitos (Läkemedelsverket) oli viime perjantaihin mennessä saanut 30 haittavaikutusilmoitusta Etelä-Ruotsin Skånen alueella jaetuista 70 000 influenssa A(H1N1)v –viruksen ehkäisyyn käytetystä Pandemrix-rokotteesta.

Rokote on sama kuin mitä Suomessa tullaan käyttämään.

Läkemedelsverketin nettisivuillaan julkaisemat tiedot perustuvat lääkärin tai sairaanhoitajan joko paikalliseen haittavaikutuskeskukseen tai suoraan sähköisesti lääkelaitokselle ilmoittamiin tietoihin.

Kunkin ilmoitetun haittavaikutuksen yhteys juuri Pandemrix-rokotteeseen tutkitaan.

Ruotsin lääkelaitoksen tietoon tulleista ilmoituksista vain kahden katsotaan tähän mennessä liittyvän todennäköisesti juuri Pandemrix-rokotteeseen. Nämä ilmoitukset koskivat rokotteen aiheuttamia allergisia reaktioita, joista toinen oli huomattavampi. Molemmat potilaat voivat nyt hyvin.

Muut ilmoitetut haittavaikutukset ovat olleet odotusten mukaisia ja hyvin samankaltaisia kuin haittavaikutukset tavallisissa kausi-influenssarokotuksissa. 14 potilasta on valittanut kivusta käsivarressa, seitsemän potilasta vilunväreistä ja seitsemän myös päänsärystä. Kuumeesta oli kuusi ilmoitusta. (IK)

Päivitettäviä tietoja pääsee seuraamaan Läkemedelsverketin sivuilta. >