Uutinen

Pandemiarokote Suomeen ehkä jo syyskuussa

18.06.2009 | 12:27

Ensimmäiset rokote-erät saadaan Suomeen ehkä jo syyskuussa, eli odotettua aikaisemmin, kertoo erikoistutkija Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Kaikki rokoteannokset saadaan Suomeen muutaman kuukauden kuluessa siitä.

Suomen valtiolla on sopimus GlaxoSmithKlinen kanssa pandemiarokotteen hankkimisesta koko väestölle.

THL:n alainen Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä pohtii kesän aikana, missä järjestyksessä pandemiarokotetta väestölle ja eri ammattiryhmille tarjotaan. Todennäköistä on, että riskiryhmät kuten terveydenhuoltohenkilöstö tulevat saamaan rokotteen ensimmäisinä, arvioi Leino. Rokotukset alkavat heti, kun rokotetta saadaan maahan.

Suomi oli tilannut GSK:lta myös prepandeemista rokotetta, mutta tämä sopimus raukesi WHO:n julistaessa pandemian alkaneeksi viime viikolla. Nyt koko tuotantokapasiteetti on kohdennettu varsinaisen pandemiarokotteen tuotantoon. EMEA on lisännyt valmiuksiaan ja on jatkuvassa yhteydessä rokotevalmistajiin nopean myyntilupaprosessin turvaamiseksi.

Ensi talven kausi-influenssarokotteet on jo valmistettu ja niitä on tilattu Suomeen tavanomainen määrä. Pienten lasten, yli 65-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien rokotukset alkavat normaalisti marraskuussa.

Euroopassa on varmistunut 2 741 influenssa A(H1N1) –tartuntaa, joista yli puolet Isossa-Britanniassa. Isossa-Britanniassa on myös kuollut ensimmäinen influenssa A(H1N1) -pandemian uhri. Maailmalla oli eilen 38 845 varmistettua tartuntaa ja siihen on kuollut 176 ihmistä. (CS)