Uutinen

Panadol Extend 665 mg poistuu Suomen markkinoilta

05.03.2018 | 09:00

Teksti : ELINA AALTONEN

Tarkkaa ajankohtaa lääkkeen poistumiselle ei ole tiedossa. Toistaiseksi lääkettä vielä saa apteekeista ja sitä voi käyttää lääkärin ohjeen mukaisesti.

Kaikki pitkävaikutteiset parasetamolivalmisteet poistetaan myynnistä Euroopan Unionin alueella niihin liittyvien turvallisuusriskien vuoksi.

Euroopan lääkeviraston (EMA:n) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suositteli syyskuun alussa, että pitkävaikutteisten, säädellysti parasetamolia vapauttavien lääkevalmisteiden myynti kiellettäisiin Euroopan Unionin alueella. 

Suositus perustui parasetamolin yliannostuksen hoitoon liittyviin vaikeuksiin.

Myyntilupien tunnustamismenettelyn ja hajautetun menettelyn koordinointiryhmä (CMDh) puolisi PRACin suositusta joulukuussa, ja Euroopan komissio vahvisti sen helmikuussa.

Euroopan komission päätös on lopullinen ja sitoo kaikkia EU:n jäsenmaita.

Päätös koskee Suomessa vain yhtä valmistetta

Suomessa myyntikieltosuositus koskee yhtä valmistetta: GSK:n valmistamaa Panadol Extend 665 mg depottablettia, joka on reseptilääke.

Panadol Extend 665 mg –valmistetta on vielä apteekeista saatavilla. Sitä voi hankkia apteekista reseptillä, kunnes valmisteen myyntilupa raukeaa.

Myyntiluvan päättymisen ajankohta ei vielä ole tiedossa.

Fimean mukaan lääkkeen käytössä ei ole ollut Suomessa ongelmia.

─ Fimean tietoon ei ole tullut valmisteesta johtuvia myrkytystapauksia, ylilääkäri Kirsti Villikka Fimeasta kommentoi.

Villikan mukaan hankittuja Panadol Extend -lääkkeitä ei ole tarpeen heittää pois.

─ Lääkärin ohjeen mukaisesti käytettynä siihen ei liity erityistä riskiä.

Villikka ohjeistaa lääkäreitä miettimään potilaiden kivun hoitoa toisella valmisteella, kun Panadol Extend –valmisteen myyntilupa päättyy.