Uutinen

Palbosiklibi tehostaa levinneen rintasyövän hoitoa

22.11.2016 | 09:00

Teksti : VIRPI EKHOLM

Uusi lääke on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä hormonaalisen lääkehoidon, eli letrotsolin tai fulvestrantin kanssa.

Uusi rintasyöpälääke, palbosiklibi, estää tehokkaasti syövän etenemistä levinnyttä rintasyöpää sairastavilla potilailla, joiden tauti reagoi hormonaaliseen hoitoon.

Lääke sai vastikään puoltavan lausunnon Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitealta, ja sille odotetaan myyntilupaa lähikuukausina.

– Uusi lääke on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä hormonaalisen lääkehoidon, eli letrotsolin tai fulvestrantin kanssa. Tutkimusten mukaan se tehostaa hoitoa merkittävästi verrattuna pelkkään hormonihoitoon, kertoo professori, syövänhoidon ylilääkäri Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Vastaavaa lääke tutkimuskäytössä Taysissa - "Hoito tehoaa"

Palbosiklibi on ensimmäinen niin sanottu sytokiinikinaasin estäjä, joka on saamassa myyntiluvan Euroopassa.

Toinen vastaava lääke on parhaillaan tutkimuskäytössä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. 

– Kun olen itse nähnyt näitä potilaita, he ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Hoito tehoaa, eikä sillä ole kovin pahoja sivuvaikutuksia, Kellokumpu-Lehtinen kuvailee.

Yli kaksi kolmasosaa uusista rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia, eli tauti reagoi syövän hormonaaliseen estohoitoon. Sytokiinikinaasin estäjät on tarkoitettu näiden potilaiden hoitoon yhdessä hormonihoidon kanssa, joko solunsalpaajahoidon jälkeen tai sen sijaan.

"Toivottavasti saadaan nopeasti korvausjärjestelmään"

Palbosiklibi on tablettimuotoinen, avohoidossa käytettävä lääke.

Kellokumpu-Lehtinen toivoo, että se saataisiin nopeasti korvausjärjestelmään ja potilaiden ulottuville.

Alkuvaiheessa palbosiklibin myyntilupaa esitetään vain HER2-negatiivisten rintasyöpien hoitoon. Käynnissä on kuitenkin tutkimuksia, joissa ryhmän lääkkeitä testataan myös HER2-positiivisilla potilailla.

HER2 on syöpäsolun pinnalla oleva valkuaisaine, jonka perusteella sairaus luokitellaan joko HER2-positiiviseksi tai HER2-negatiiviseksi.