Uutinen

Paksu kerros perusvoidetta atooppisen ekseeman hoitoon

11.03.2009 | 15:20

Atooppinen ekseema on yleinen, krooninen tai toistuva kutinaa aiheuttava ihosairaus. Lapsista atooppista ekseemaa potee 15-20 prosenttia ja aikuisista 15-30 prosenttia. Sairastuminen tapahtuu useimmin ensimmäisen ikävuoden aikana. Sairaus on yleistynyt eikä sen ehkäisyyn tunneta hyviä keinoja.

Atooppinen iho on kuiva ja kutisee herkästi. Kuiva iho ei kestä ulkoisia ärsykkeitä ja sairastuu herkemmin atooppiseen ekseemaan. Ihottuman tyyppialueita ovat taipeet, niska, ranteet, reidet, ylävartalo ja päänlaen alue.

Säännöllinen rasvaus perusvoitein vähentää kutinan oireita ja muun paikallishoidon tarvetta. Kuivalle iholle on käytettävä riittävän rasvaista voidetta. Ihon voi pestä päivittäin vedellä ja pesuaineella. Paikalliset kortikosteroidit ovat atooppisen ekseeman tärkein lääkehoito. Sekä perusvoidetta että kortikosteroidivoidetta tulee levittää iholle paksulti, niin että voidetta näkyy iholla vielä rasvauksen jälkeenkin.

Tavallisesti miedot hydrokortisonivoiteet riittävät lievän ja keskivaikean atooppisen ekseeman hoidoksi. Niitä käytetään kerran päivässä noin 1-2 viikon kuureina, minkä jälkeen siirrytään ylläpitohoitoon käyttämällä paikallissteroidia kaksi kertaa viikossa. Ylläpitohoidolla vältetään ihottuman paheneminen ja kokonaiskortikosteroidiannos jää pienemmäksi.

Atooppisen ekseeman diagnoosi on kliininen, eikä rutiininomaisia allergiatestauksia tarvita. Pääosa potilaista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. (CS)