Uutinen

Päijät-Hämeessä kirjoitetuissa resepteissä voi olla vakavia virheitä

01.03.2018 | 10:12

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:

PÄIVITETTY 2.3. Jos asiakkaan lääkkeissä havaitaan virhe, häntä on kehotettava ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle tai lääkkeen määränneelle sairaalan poliklinikalle tai osastolle.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on havaittu Lifecare-potilastietojärjestelmässä lääkityksiin liittyvä vakava virhe.

Virhe on tuottanut lääkemääräyksiä, joissa potilaalle määrätty lääke on vaihtunut toiseen. Jotkut potilaat ovat saaneet tiedon reseptin uusimisesta lääkkeeseen, joka ei ole heillä käytössä.

Vakavilta vahingoilta on toistaiseksi vältytty, ja hoitohenkilökunta käy lääkelistoja tehostetusti läpi.

Yhtymän henkilöstö on ohjeistettu tulostamaan aina asiakkaalle ereseptin tulostettavan osan ja varmistamaan, että tuloste vastaa sitä mitä oli tarkoituskin.

Varotoimista huolimatta virheitä saattaa ilmetä, koska niiden syntykohtaa ei ole vielä pystytty paikallistamaan, hyvinvointiyhtymä tiedottaa.

Apteekeilta pyydetään erityistä tarkkaavaisuutta 

Hyvinvointiyhtymä pyytää apteekkeja kiinnittämään erityistä huomiota potilaiden lääkityksiin ja tarkastamaan ne huolella lääkkeitä toimitettaessa.

Myös potilaita on syytä kehottaa tarkkuuteen, kun he hakevat lääkkeitään.

Jos asiakkaan lääkkeissä havaitaan virhe, häntä on kehotettava ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle tai lääkkeen määränneelle sairaalan poliklinikalle tai osastolle.

Ongelmia ratkotaan parhaillaan järjestelmän toimittaneen Tieto Oyj:n kanssa.

Yle uutisoi 2.3. että virhe koskee todennäköisesti reseptejä, jotka on uusittu parin kuukauden aikana, joulukuun 14. päivän ja helmikuun 23. päivän välillä.

Ensimmäisen riskiarvion mukaan virhe olisi koskettanut jopa tuhansia potilaita. Sen jälkeen ongelma on saatu rajattua kymmeniin tapauksiin, ja nyt muutamiin.PÄIVITETTY 2.3. KLO 12:55 Lisätty tieto Ylen uutisoinnista ja siitä, että virhe koskee todennäköisesti  muutamia potilaita.