Uutinen

Outi Antilasta Kelan pääjohtaja

05.11.2019 | 19:08

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Kelan pääjohtajaksi on valittu vastoin ennakko-odotuksia sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila, joka hävisi paikan kolme vuotta sitten arvalla.

Kelan valtuutetut ohittivat työvaliokunnan kärkiehdokkaat ja valitsivat äänin 8-4 Kelan seuraavaksi pääjohtajaksi STM.n ylijohtajan Outi Antilan. Äänestyksessä oli vastassa työvaliokunnan toinen ehdokas, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja, SDP:n entinen kansanedustaja Hanna Tainio.

Toinen työvaliokunnan ehdokas oli sitoutumaton lääkärijohtaja, HUSista virkavapaalla oleva terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen.

– Kela saa Antilasta sekä osaamisensa että kokemuksensa puolesta osaavan johtajan luotsaamaan entistä ihmislähtöisempää Kelaa samaan aikaan, kun sosiaaliturvajärjestelmään kohdistuu vahvoja uudistuspaineita, perustelee päätöstä tiedotteessa Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.).

Antila oli loppusuoralla myös edellisen kerran, 2016, kun nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen valittiin. Tuolloin äänestys oli vieläkin dramaattisempi. Valtuutettujen äänet menivät tasan 6-6, ja lopulta arpa pudotti Antilan pois.

40 hakijaa

Mikäli jompi kumpi työvaliokunnan ehdokkaista olisi valittu, Kelan johtoon olisi noussut ensimmäistä kertaa vaikuttaja Keskustan ulkopuolelta. Kelan pääjohtajat ovat aina olleet joko Keskustan jäseniä tai hyvin läheisessä suhteessa puolueeseen.

Outi Antila (s.1957) on sitoutumaton, mutta esimerkiksi nykyiseen tehtäväänsä STM:n vakuutusosaston johtoon hänet halusi 2009 silloinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk), josta tuli sittemmin Kelan pääjohtaja ennen Aaltosta. Antila on myös työskennellyt MTK.ssa.

Kelan pääjohtajaksi pyrki 40 hakijaa, joista 6:tta valtuutettujen nimeämä työvaliokunta haastatteli. Muut haastatteluun yltäneet olivat diakoniajohtaja Ilkka Kantola, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kelasta.

Antila aloittaa tehtävässään 1.1.2020, kun Elli Aaltonen jää eläkkeelle. Kela on eduskunnan valvoma itsenäinen sosiaaliturvalaitos. Valvonnasta vastaa 12 kansanedustajista valittua valtuutettua.

Pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti valtuutettujen esityksestä.