Uutinen

Oulun annosjakelu siirtyy palveluseteliin

30.08.2019 | 12:10

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Oulu siirtyy syyskuun alussa käyttämään palveluseteliä lääkkeiden annosjakelussa. Kaupungista tulee Suomen suurin yksikkö, joka järjestää lääkejakelunsa tällä tavoin.

Pitkään valmistellusta uudistuksesta tulee ensi viikolla totta. Kotihoidon tai tehostetun palveluasumisen asukas voi valita annosjakelun haluamastaan Oulun seudun apteekista, joka on ilmoittautunut palvelusetelituottajaksi.

Yli 200000 asukkaan kaupungissa oli vuodevaihteessa noin 1400 koneellisen annosjakelun käyttäjää, 1200 kotihoidossa ja 200 tehostetussa palveluasumisessa.

– Onhan tämä iso ruljanssi, kun jokaisen asiakkaan kanssa käydään tietty byrokratia läpi. Meillä on tämä syykausi aikaa selvitellä asioita. Pala kerrallaan, rauhallisesti mennään eteenpäin, kertoo tilaaja-asiantuntija Markku Mattila.

Työtä on helpottanut se, että kaupunki on laatinut annosjakelua koskevan sääntökirjan, jonka tekemiseen myös apteekit ovat osallistuneet. Vastaavasti haasteena on ollut se, että kotihoidossa on käytetty ostopalvelua, omaa tuotantoa ja hieman seteliäkin.

Muutos ei vaikuta kustannuksiin

Kun Oulu viimeksi viisi vuotta sitten kilpailutti annosjakelun, se hinnoiteltiin kotihoidon asiakasmaksuun tai palvelusetelin arvoon jakeluun käytetyn ajan mukaan, ikään kuin jakelu olisi tehty käsin.

Samaa periaatetta käytetään uudessa palvelusetelimallissa. Tehostetussa palveluasumisessa annosjakelu kuuluu palveluun.

Palveluntuottajan enimmäishinta on 9,00 euroa (alv 0%) asiakasta kohden ja sama arvo on kahden viikon lääketoimitusta vastaavalla palvelusetelillä. Koska esitetyssä arvossa on otettu huomioon palvelun järjestämisen kustannus vuoden 2020 loppuun saakka, palveluseteliin siirtymisellä ei ole juurikaan taloudellisia vaikutuksia.

Kun Siun sote siirtyi keväällä palveluseteliin, se laski mallin leikkaavan kuluja euron viikossa asiakasta kohden. Siun soten 2700 asiakkaan osalta se tarkoittaa 140000 euron säästöä vuodessa.

Annosjakelusta taas lähipalvelu

Oulu halusi päätöksellään kunnioittaa asiakkaiden valinnanvapautta ja varmistaa, että kaupungin apteekit pysyvät elinvoimaisina. Kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus toimia palvelun tuottajana.

Kun Oulu 2014 kilpailutti palvelut, Merikosken apteekki oli niistä, joka menetti kaupungin asiakkaat. Nykyinen apteekkari Mika Karhu aikoo taas hakea palvelun tuottajaksi.

– Tämä on hyvä asia kaikkien kannalta. Asiakkaalla on mahdollisuus valita, ja keskittyminen vähenee. Palataan siihen, annosjakelu voi taas olla aidosti lähipalvelu, Karhu sanoo.

Karhu uskoo, että muutos parantaa lääkitysturvallisuutta.

– Pystymme hyvässä yhteistyössä kotisairaanhoidon, palvelutalon ja asiakkaiden kanssa huolehtimaan annosjakelusta paremmmin kuin kaukana asiakkaasta sijaitsevat isot yksiköt.

Merikosken on apteekki on tarjonnut jonkin verran annosjakelua suoraan asiakkaille sekä yksityisille hoivakodeille.