Uutinen

Orionin verenpainelääkkeitä vedetään pois apteekeista

31.01.2019 | 16:10

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Lääketehdas Orionin verenpainelääkkeitä, joiden vaikuttavana aineena on losartaani, vedetään varotoimenpiteenä pois apteekeista lääkeaineessa havaitun epäpuhtauden takia.

Poisvedettävät lääkkeet ovat Losartan Orion ja Losartan/hydrochlorothiazide Orion. Poisveto koskee näiden kaikkia vahvuuksia. Valmisteita käyttää Suomessa noin 150 000 potilasta. Losartaania käytetään kohonneen verenpaineen lisäksi myös sydämen vajaatoiminnan hoidossa.

Tämän hetkisen tiedon mukaan epäpuhtaudesta ei aiheudu akuuttia riskiä potilaille. Tästä syystä on tärkeää, että he eivät keskeytä lääkehoitoa.

– Lääkettä ei ole tarpeen vaihtaa, mutta halutessaan potilaat voivat ottaa yhteyttä apteekkiin tai hoitavaan lääkäriin. Orion on ohjeistanut apteekkeja lääkkeen mahdolliseen vaihtoon liittyvistä käytännön toimenpiteistä, Fimea kertoo tiedotteessaan.

Havaittu epäpuhtaus koskee intialaisen Hetero Labs -lääkeainetehtaan valmistamaa losartaania. Euroopan neuvoston alainen lääkearviointikomitea, EDQM, on peruuttanut kyseisen valmistajan laatusertifikaatin, joka on edellytyksenä voimassaolevalle myyntiluvalle. Orionin mukaan sen valmisteissa ei ole todettu sallittuja raja-arvoja ylittäviä epäpuhtauspitoisuuksia.

Kyseessä oleva epäpuhtaus NMBA on samaan nitrosoamiinien ryhmään kuuluva aine kuin aiemmin sartaaneista löytynyt epäpuhtaus. Epäpuhtaus muodostuu todennäköisesti lääkeainesynteesissä, eikä sitä ole aiemmin havaittu.

Epäpuhtaudet viranomaisten syynissä jo viime syksynä

Euroopan komissio, Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset ovat syksyn aikana selvittäneet saman kemiallisen lääkeryhmän epäpuhtaushavaintoja, niiden syntymekanismia ja yleisyyttä sekä määrittäneet turvarajoja havaituille epäpuhtauksille.

Valmisteista löytyneiden epäpuhtauksien on pitkäkestoisissa eläinkokeissa havaittu nostavan syöpäriskiä, mutta ei ole varmuutta siitä, miten paljon havaitut epäpuhtaudet mahdollisesti lisäävät syöpäriskiä ihmisellä. Viranomaisselvitykset asiasta jatkuvat. Riskinarviosta ja päätelmistä tiedotetaan, kun uutta tietoa saadaan.

Viime kesänä alkaneen verenpainelääkkeitä koskevan selvittelyprosessin ajan eri maiden lääkeviranomaiset ovat muistuttaneet, ettei potilaiden tulisi oma-aloitteisesti lopettaa lääkkeidensä käyttämistä, sillä lääkkeiden hyödyn potilaalle arvioidaan edelleen olevan suurempi kuin havaituista epäpuhtauksista mahdollisesti aiheutuvan haitan.

Orion ja Apteekkariliitto ovat ohjeistaneet apteekkeja poisvetoon liittyvistä käytännön toimenpiteistä.