Uutinen

Orionin lääkkeettömät apteekkituotteet siirtyvät Medifonin jakeluun

29.08.2019 | 15:36

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkevalmistaja Orionin lääkkeettömät apteekkituotteet siirtyvät Medifonin jaeltaviksi ensi vuoden alussa. Sopimus kasvattaa tukkuria ja vähentää jakelujärjestelmän haavoittuvuutta.

Suomen suurimman lääkevalmistajan lääkkeettömien apteekkituotteiden jakelu on arvoltaan noin 40 miljoonan euroa. Medifonin liikevaihto oli viime vuonna 27 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Mika Flink arvioi, että Medifonin liikevaihto nousee jo tänä vuonna lähes 35 miljoonaan euroon ja ensi vuonna yli 70 miljoonaan. Samalla kasvaa tukkurin kyky vastata mahdollisiin lääkejakelun poikkeustilanteisiin.

– Juuri tämä on ollut yksi ajatus apteekkienkin kannalta. Toimitusvarmuus paranee tulevaisuudessa. Kun mittakaava kasvaa, pystymme reagoimaan entistä paremmin, jos ongelmia tulee, sanoo Flink.

Orionin lääkkeettömiä tuotteita ovat monet voiteet, vitamiinit ja ravintolisät. Tunnettuja tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Aqualan-voiteet, Fiilus-maitohappobakteerit sekä Multivita- ja Devisol-vitamiinit.

Lääkejakelu jää muille tukuille

Yhteistyö alkoi syksyllä 2017, kun Medifon auttoi Orionia kolmen päivän varoitusajalla Oriolan jakeluvaikeuksien vuoksi. Medifon on tämänkin jälkeen pystynyt vahvistamaan luottamusta.

– Olemme hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön. Meille on erittäin tärkeää, että suomalaiset saavat myös Orionin vitamiinit ja voiteet luotettavasti, sanoo toimitusjohtaja Janne Maksimainen.

Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva pitää hyvänä, että Medifon voi poikkeustilanteissa turvata myös lääkejakelua. Normaalioloissa tukku keskittyy lääkkeettömiin tuotteisiin.

– Kyse ei ole vertikaalisesta integraatiosta, vaikka Medifonista tuleekin yksi kolmesta tukusta, jonka kanssa apteekkarit asioivat lähes päivittäin, Kanerva korostaa.

Kaksi suurta lääketukkua toimivat muutenkin eri sarjassa. Tamron liikevaihto oli viime vuonna yli 1,5 miljardia euroa ja Oriolan 1,6 miljardia euroa.

Orionin lääkkeet pysyvät ensi vuonnakin Oriolan jakelussa. Maksimaisen mukaan Orion on erittäin tyytyväinen Oriolan lääkejakeluun.  

Lisää väkeä ja automatiikkaa

Tarjouskilpailu Orionin lääkkeettömistä tuotteista alkoi jo vuosi sitten. Flinkin mukaan Medifonin kasvu on mennyt suunnitelmien mukaan ilman yllätyksiä.

– Toimituskapasiteettiä täytyy kasvattaa, keräilylogistiikkaa tehostaa ja toimintaa terävöittää muutenkin syksyn aikana. Varmasti käsiparejakin tarvitaan lisää, mutta erityisesti tehostamaan prosesseja ja lisäämään automaatiota.

Flink ei vielä uskalla arvioida rekrytointitarvetta. Tällä hetkellä yrityksessä on 40 kokopäivästä ja noin 20 määräaikaista tai vuokrattua työntekijää.

Viime syksynä valmistuneessa logistiikkakeskuksessa riittää kasvunvaraa vaikka tuplaamaan toiminta vielä ensi vuoden jälkeenkin.

Korjattu 30.8.2019 kl0 9.34: Oriolan liikevaihto .