Uutinen

Orion yhteistyöhön kotimaisen startup-yrityksen kanssa

05.07.2019 | 13:51

Teksti : EMMI PUUMALAINEN

The Solubility Company on erikoistunut lääkeaihioiden liukoisuuden mittaamiseen uuden konenäköön perustuvan menetelmän avulla.

Orion aloittaa yhteistyön The Solubility Companyn kanssa. The Solubility Company on kehittänyt uuden konenäköön perustuvan menetelmän nimeltään SPA (Single Particle Analysis) lääkeaihioiden liukoisuuden määrittämiseksi. Orion on ensimmäisten lääkeyhtiöiden joukossa solminut yhteistyösopimuksen tästä ratkaisusta.


Uusia lääkehoitoja tutkittaessa liukoisuusominaisuudet ovat yksi tärkeimmistä parametreista muun muassa lääkevalmisteen koostumusta ja valmistusprosesseja suunniteltaessa.


Liukoisuuden mittausmenetelmät analysoivat perinteisesti paljonko lääkeainetta on siirtynyt nesteeseen. SPA -menetelmä toimii perusteiltaan toisin. Se hyödyntää konenäköä määrittäen mikroskoopin kuvasta lääkehiukkasten pienenemisen ja edelleen algoritmien avulla yhdisteen dynaamisen liukoisuuden.


Mittaus tehdään jopa tuhat kertaa pienemmistä ainemääristä, jolloin ainekulutus minimoidaan ja mittaus pystytään tekemään nopeammin ja tarkemmin kehitysprosessin aikaisemmissa vaiheissa. SPA -menetelmä on yhtiön patentoima perustuen kuusi vuotta kestäneeseen tutkimukseen Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa.


Vuonna 2018 perustettu yhtiö on spin-off Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta. Sen toiminta on rahoitettu tulorahoituksella ja suomalaisten sijoittajien panostuksilla.