Uutinen

Oriolan toiminnasta löytyi tarkastuksessa useita puutteita – halusi salata Fimean raportin

22.01.2020 | 13:00

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Päivitetty 22.1.2020 klo 14:25 | Kriittisiä puutteita oli muun muassa kylmäketjussa sekä lääkkeiden toimituksissa ja toimituskatkoista tiedottamisessa.

Fimea löysi useita puutteita lääketukkukauppa Oriolan toiminnasta, kun se teki yhtiöön tarkastuksia syksyllä 2017. Tarkastukset tehtiin sen jälkeen, kun Oriola oli ottanut käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän ja käyttöönoton ongelmista oli seurannut merkittäviä jakeluhäiriöitä.

Fimean juuri julkaistun tarkastuspöytäkirjan mukaan kriittisiä puutteita oli paitsi lääkkeiden toimituksissa asiakkaille, myös lääkekuljetusten kylmäketjusta huolehtimisessa, huumausaineiksi luokiteltavien valmisteiden käsittelyssä sekä asiakkaiden informoimisessa toimituskatkoksista.

Osa apteekeista ei saanut lääketoimituksia ollenkaan syyskuussa 2017. Lisäksi useat apteekit olivat vastaanottaneet lämmenneitä lääkevalmisteita, joukossa myös lämpötilan suhteen kriittisiä tuotteita.

Oriola ei myöskään ollut kertonut asiakkailleen toimituskatkoksista tai niiden kestosta.

Huumausaineiksi luokiteltavia valmisteita oli kirjanpidon mukaan lähetetty apteekkeihin, mutta toimitukset eivät olleet saapuneet perille.

Yhteenvedossaan Fimea arvioi, ettei Oriola täyttänyt lain lääketukkurille asettamia vaatimuksia, mukaan lukien EU:n ja GDP:n vaatimukset.

Yritti estää raportin luovutuksen

Kun lääkkeiden toimitusongelmat nousivat julkisuuteen, Apteekkari, samoin kuin STT ja Helsingin Sanomat, pyysi tarkastuspöytäkirjaa Fimealta. Oriola haki kuitenkin Pohjois-Savon käräjäoikeudesta päätöksen, joka kielsi Fimeaa luovuttamasta raporttia medialle sakon uhalla ja valitti Fimean päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kun hallinto-oikeus määräsi raportin julkiseksi, Oriola haki valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO). KHO kuitenkin päätti, ettei se ota asiaa käsiteltäväkseen. Fimea toimitti raportin Apteekkari-lehdelle tänään keskiviikkona.

Oriola kommentoi tapauksen uusinta käännettä keskiviikkona toimituksille lähettämässään tiedotteessa toteamalla, että sen lääkkeiden toimitusvarmuus on ollut erinomaisella tasolla yli vuoden ja täyttää kaikki viranomaisvaatimukset. Tiedotteen mukaan viranomainen on tarkastanut Oriolan toiminnan normaalin prosessin mukaisesti viimeksi vuoden 2018 lopussa, jolloin viranomainen myönsi yhtiölle viiden vuoden mittaisen toimiluvan.

– Mielestämme Fimean tarkastuspöytäkirjan ei kuulunut olla julkinen, koska kyseessä oli keskeneräistä tarkastusta koskenut viranomaispöytäkirja, joka käsittelee tarkastettuja toimintoja hyvin yksityiskohtaisesti, sanoo Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto.

Apteekkari kertoi Oriolan uuden toiminnanohjausjärjestelmän aiheuttamista ongelmista syksyllä 2017. Juttu palkittiin Vuoden 2017 ammatti- ja järjestölehtijuttuna Aikakausmedian Edit-kilpailussa alkuvuodesta 2018.

Päivitetty 22.1.2020 klo 14:25 Lisätty Oriolan kommentit.