Uutinen

Oriolan lääkkeettömien tuotteiden jakelussa yhä puutteita

18.10.2017 | 18:54

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:

PÄIVITETTY 19.10. Apteekkeja työllistävät myös Oriolan epäselvät ja virheelliset laskut.

Lääketukku Oriolan toiminta ei ole vielä normalisoitunut, ja etenkin lääkkeettömien tuotteiden osalta apteekeilla on edelleen merkittäviä puutteita, kertoo Apteekkariliiton tuore apteekeille tekemä kysely.

Kyselyyn vastasi 389 apteekkia.

Apteekkien varastotilanne ihmislääkkeiden osalta on normaali jo noin 60 prosentilla apteekeista ja vähän normaalia huonompi noin 40 prosentilla.

Eläinlääkkeiden osalta apteekkein varastotilanne on ihmislääkkeiden kaltainen, eli noin puolella tilanne on normaali ja puolella normaalia hiukan huonompi.

Lähes kaikki apteekit ovat saaneet tällä viikolla vähintään 80 prosenttia Oriolasta tilaamistaan ihmislääkkeistä. Kaikki tilaamansa ihmislääkkeet oli saanut 40 prosenttia apteekeista.

Lääkkeettömien tuotteiden osalta tilanne on selvästi heikompi. Niiden osalta vain joillakin apteekeilla varastotilanne on jo normaali, kaikilla muilla varastotilanne on vähän tai tuntuvasti huonompi.

Hiukan alle puolet apteekeista on saanut 80-90 prosenttia Oriolasta tilaamistaan lääkkeettömistä tuotteista, puolet ovat saaneet sitä vähemmän.

Yli 80 prosenttia apteekeista kertoo, että heillä on ongelmia Oriolan epäselvien ja virheellisten laskujen kanssa. 

– Apteekit ovat saaneet Oriolalta vääriä, epätäydellisiä ja puutteellisia laskuja. Tyypillisesti laskut eivät ole vastanneet toimituksia ja toimitukset eivät vastaa tilausta, Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula kertoo.

Harjula kertoo myös, että ossassa laskuista on puuttunut sivuja, jolloin välisummat eivät ole vastanneet laskun loppusumma.

– Laskuissa on saattanut olla myös ylimääräisiä toimitusmaksuja. Samoja tilauksia koskevia laskuja on myös lähetetty useampaan kertaan, hän jatkaa.

Laskujen oikeellisuuden tarkistaminen on erittäin työlästä ja vie kohtuuttomasti aikaa apteekeissa.

–Laskuissa on sekalaisessa järjestyksessä toimituksia eri päiviltä ja eri toimituksia on yhdistetty, joten on mahdotonta tarkastella lähetysluetteloita tai tilausta laskua vastaan. Tämän johdosta apteekeissa joudutaan kirjaamaan tulevat tuotteet käsin, jotta pysyy selvillä siitä, mitä lääkkeitä on toimitettu, mikä puuttuvat ja mitkä tulevat jälkitoimituksessa, Harjula toteaa.

Oriolan ongelmat alkoivat syyskuun alussa, kun se otti käyttöönsä uuden toiminnanohjausjärjestelmän.

Yritys antoi tulosvaroituksen viime viikolla. Oriola kertoo menettäneensä ongelmien takia noin neljän miljoonan euron liikevaihdon.

Oriolan ongelmat ovat teettäneet apteekeissa valtavasti lisätyötä, kun apteekit ovat tehneet poikkeusjärjestelyitä asiakkaidensa lääkehoitojen turvaamiseksi. 


PÄIVITETTY 19.10. Juttua täydennetty Ilkka Harjulan kommenteilla.