Uutinen

Oriola vähentää väkeä

19.06.2019 | 12:55

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Oriolan vaikeudet jatkuvat. Lääketukkuri antoi tulosvaroituksen ja kertoi vähentävänsä enintään 90 työpaikkaa. Yt-neuvottelut eivät koske työvoiman vuokrausta Suomessa.

Oriola aloitti keskiviikkona 3500:aa työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut molemmissa toimintamaissaan, Suomessa ja Ruotsissa. Toiminnan tehostamiseella tavoitellaan enintään 90 tehtävän vähennystä ja 4–6 miljoonan euron vuosisäästöjä.

Yt-neuvotteluiden ulkopuolelle jäävät kuitenkin kaikki tuotantotyöntekijät molemmissa maissa sekä Suomen henkilöstöpalveluiden apteekkihenkilökunta. Vuokratyövoimalle onkin kysyntää, sillä apteekkeja vaivaa Suomessa työvoimapula.

Oriola on kasvattanut vahvasti myös annosjakeluaan. Se omistaa Ruotsissa annosjakelija Svensk Dosin ja Suomessa Pharmaservicen.

Moni muu asia sujuukin huonommin. Yhtiön mukaan apteekkiasiakkaat ovat siirtyneet Ruotsissa odotettua nopeammin verkkoasiointiin, mikä syö kannattavuutta.

Liikevoitto jää viime vuodesta

Lisäksi voimakas hintakilpailu laskee marginaaleja, ja uuden logistiikkakeskuksen tahmea aloitus aiheuttaa lisäkustannuksia Ruotsissa. Tämän vuoksi Oriola varoitti, että sen liikevoitto kuluvalla vuodella laskee vuoden 2018 tasosta.

Tämä ei ole kovin iloinen uutinen, sillä vuoden 2018 tulosta rasitti syksyn 2017 jakelukriisin seuraukset. Oriolan epäonnistunut toiminnanohjausjärjestelmän uudistus aiheutti Suomen pahimmat jakeluhäiriöt vei yritykseltä asiakkaita.

Sopeutustoimet jatkuvat. Yhtiö aloitti helmikuussa ohjelman, jolla tavoitellaan 20 miljoonan euron kustannussäästöä vuoden 2018 tasosta ensi vuodelle.

– Olemme jatkaneet organisaation uudistamista, jonka tavoitteena on tehostaa toimintaa ja vastata tiukentuneeseen kilpailutilanteeseen. Tämän prosessin aikana arvioimme myös tarpeen Ruotsin apteekkiverkoston rakenteen muokkaamiselle, kertoo toimitusjohtaja Robert Andersson tiedotteessa.

Oriola omistaa Ruotsin kolmanneksi suurimman apteekkiketjun, Kronans Apotekin, johon kuuluu yli 330 apteekkia ja verkkoapteekki. Oriola lanseerasi viime vuonna myös Suomessa kuluttajakauppaan keskittyvän Hehkun Keskon kanssa, mutta yritys ajettiin nopeasti alas.