Uutinen

Oriola ja Fimea erimielisiä tarkastuspöytäkirjan julkisuudesta

27.11.2017 | 11:00

Teksti : INKERI HALONEN

Pohjois-Savon käräjäoikeus on Oriolan hakemuksesta kieltänyt pöytäkirjan julkaisemisesta sakon uhalla.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja lääketukku Oriola ovat tuoneet julkisuuteen erimielisyytensä koskien Oriolan kriisiin liittyvän viranomaistarkastuksen pöytäkirjan julkisuutta.

Fimea uutisoi viime viikon lopulla, ettei Fimea voi toistaiseksi antaa Oriolaan syyskuussa tehdyn tarkastuksen pöytäkirjaa tai sen sisältöä koskevia tietoja, sillä Pohjois-Savon käräjäoikeus on Oriolan hakemuksesta antanut turvaamistoimenpiteenä kiellon pöytäkirjan julkaisemisesta sakon uhalla.

Fimean oman näkemyksen mukaan Oriolaan kohdistuneen tarkastuksen pöytäkirja olisi ollut pääosin julkinen.

Oriola tiedotti nopeasti Fimean jälkeen, että se tekee tiivistä yhteistyötä Fimean kanssa, mutta että sillä on Fimean kanssa tulkintaero syyskuussa tehdyn tarkastuksen pöytäkirjaan sisältyvien liikesalaisuuksien julkisuudesta.

Oriolan mukaan käräjäoikeuden päätös kieltää pöytäkirjan julkistaminen oli heidän ainoa keinonsa turvata mahdollisuutensa hakea muutosta Fimean tulkintaan.

Fimea tulee antamaan käräjäoikeudelle kirjallisen lausunnon väliaikaisesta turvaamistoimipäätöksestä.

Lääketukku Oriolan toiminta ajautui kriisiin syyskuun alussa, kun yritys vaihtoi toiminnanohjausjärjestelmäänsä.

Oriolan lääkejakelu apteekkeihin on päässyt marraskuun aikana jo lähes normaalille tasolle, mutta vapaakaupantuotteiden ja laskutuksen kanssa on yhä ongelmia.