Uutinen

Opioidit eivät sovi selkä-, lonkka- tai polvikipujen hoitoon

19.03.2018 | 07:06

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Opioideista voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä monet saavat niistä haittavaikutuksia.


Opioidipohjaiset kipulääkkeet eivät ole tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia parempia selkä-, polvi- ja lonkkakipujen hoidossa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Niistä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä monet saavat niistä haittavaikutuksia. 

Tutkimus julkaistiin JAMA-lehdessä, ja se perustuu 240 potilaan seurantatietoihin.

Vuoden kestävän seurannan alussa heidät satunnaistettiin opioidiryhmään tai ryhmään, jossa kipuja hoidettiin parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä.

Potilaat kärsivät kohtalaisista tai pahoista kroonistuneista selkäkivuista tai nivelrikkoon liittyvistä polvi- ja lonkkakivuista.

Kun tutkijat vertasivat potilaita seurannan päätteeksi, potilaiden toimintakyky oli samalla tasolla kummassakin lääkeryhmässä, mutta parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä saaneiden kivut olivat jopa lievittyneet hieman paremmin.

Haittavaikutukset olivat yleisempiä opioidiryhmässä.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei opioideilla pitäisi olla sijaa kohtalaisten tai pahojen kroonistuneiden polvi-, selkä- tai lonkkakipujen hoidossa.

Yhdysvalloissa niiden käyttöä pitäisi vähentää myös maata riivaavan opioidien väärinkäytön takia. Arviolta jopa 11 miljoonaa yhdysvaltalaista väärinkäyttää opioidilääkkeitä.

Vuonna 2016 opioidien yliannostukseen kuoli 35 000 yhdysvaltalaista, mikä on yhtä paljon kuin liikenneonnettomuuksissa. Suurin syy on lääkkeiden liiallinen määrääminen.