Uutinen

Onnea! Muuntokoulutetut farmaseutit valmistumassa Oulussa

24.08.2017 | 09:00

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:

Ensimmäiset opiskelijat ovat jo saaneet opintonsa loppuun. Halukkuus lähteä töihin Oulun ulkopuolelle on ollut yllättävän vähäistä.

Oulussa vietetään huomenna lukuisia valmistumisjuhlia, kun noin puolet farmaseutin muuntokoulutukseen osallistunutta opiskelijaa saa opintonsa vietyä virallisesti loppuun.

Keväällä 2015 alkaneeseen farmaseuttien muuntokoulutukseen valittiin aikanaan 41 opiskelijaa. Heistä noin 35 on jatkanut opintojaan loppuun saakka, Oulun yliopiston suunnittelija Kristiina Simojoki kertoo.

– Noin parikymmentä valmistuu nyt elokuussa, ja lähes kaikki valmistuvat farmaseuteiksi vuoden loppuun mennessä, Simojoki toteaa.

Tavoitteet saavutettiin osittain

Koulutuksen tavoitteena on ollut valmistaa uusia lääkealan ammattilaisia helpottamaan etenkin Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin farmaseuttipulaa.

Kajaanin Lehtikankaan apteekin apteekkari Mikko Kananen arvioi, että tavoitteessa onnistuttiin osittain.

– Verrattuna aiempiin muuntokoulutuksiin halukkuus lähteä töihin Oulun ulkopuolelle on kuitenkin ollut nyt vähäisempää, hän toteaa.

Oulussa on järjestetty aiemmin kaksi farmaseuttien muuntokoulutusta, edellinen päättyi vuonna 2006.

Suurin osa näiltä kursseilta valmistuneista jäi toivotusti alueelle töihin, ja aiemmin Kärsämäen apteekin apteekkarina toiminut Kananen sai kurssilta kaksi uutta, erinomaista työntekijää.

Nyt Lehtikankaan apteekki olisi ottanut muuntokoulutettavia harjoitteluun, mutta kyselyitä tuli vain yksi, eikä sekään johtanut harjoittelupaikasta sopimiseen.

Töitä kannattaa kysyä!

Kananen muistuttaa, että vaikka julkisessa haussa avoimia apteekkipaikkoja ei Pohjolan alueella ole kovinkaan monta, hiljaisessa haussa niitä on selvästi enemmän.

– Pitää vain rohkeasti soittaa ja kysyä, hän kannustaa.

Muuntokoulutus rahoitettiin Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen kautta suurelta osin EU:n ja valtion varoilla.

Kustannuksiin osallistuivat myös Oulun ja Helsingin yliopistot, Oulun kaupunki, lääkeyritys Oy Verman Ab, Suomen Apteekkariliitto, Apteekkien työnantajaliitto ja Pohjolan apteekkariyhdistys.