Uutinen

Omega-3-rasvat eivät auta sydänsairaita

17.04.2012 | 10:18

Omega-3-rasvahapoista ei todennäköisesti ole apua sydänsairaiden hoidossa, vaikka niin on uskottu, suuri meta-analyysitutkimus vahvistaa.

Omega-rasvojen sydänhyödyt on kyseenalaistettu useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa.

Analyysin tehneet korealaistutkijat kävivät läpi yli tuhat omega-3-rasvahappo-tutkimusta ja löysivät lopulta neljätoista tiukat laatukriteerit täyttävää, joihin yhteensä oli osallistunut yli 20 000 sydänpotilasta. Mukaan kelpuutettiin vain laadukkaita ja satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia.

Tulosten perusteella on hyvin todennäköistä, että monityydyttymättömiin rasvoihin lukeutuvia eikosapentaeenihappo- tai dokosaheksaeenihappolisiä nauttivat sydänpotilaat eivät välty uusilta oireilta yhtään sen todennäköisemmin kuin lumevalmisteita syövät. Omega-rasvat eivät vähennä myöskään sydäninfarkteja, aivohalvauksia, sydämen vajaatoimintaa, sydänperäisiä äkkikuolemia eikä muutakaan kuolleisuutta.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset viittaavatkin vahvasti siihen, ettei omega-3-rasvahapoilla ole sijaa sydän- ja verisuonitauteja sairastavien hoidossa. Ne saattavat silti auttaa muita ihmisryhmiä ja muihin vaivoihin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä. (UP Duodecim)