Uutinen

Oikeuskansleri: Lääkehuollon uudelleen organisoinnissa liian kiire

06.10.2009 | 10:09

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää Fimean perustamista ja sijoittamista koskevan asian valmistelumenettelyä liian kiireisenä. Sijoittamispäätöstä hän pitää harhaanjohtavana ja puutteellisena.

Jonkan mukaan asian kiireinen valmistelu näkyi muun muassa siinä, että sidosryhmille varattiin lääkealan keskuksen perustamista koskevan hallituksen esityksen luonnoksen kommentointiin ministeriön lausuntopyynnössä aikaa vain muutama arkipäivä. Oikeuskanslerin mukaan lausuntojen antamiselle varattua aikaa ei voitu pitää asianmukaisen valmistelun kannalta riittävänä.

Lääkehuollon uudelleen organisoimisen käytännön valmisteluun varattu aika oli varsin lyhyt. Oikeuskanslerille toimitetuista selvityksistä kävi ilmi, että kiireinen aikataulu tuli sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehille jonkinasteisena yllätyksenä asian poliittisen valmistelun jälkeen. Virkamiesten huoli asian valmistelusta ja sen laadusta kävi ilmi heidän antamistaan selvityksistä.

Kiire oli omiaan luomaan myös ministeriön ulkopuolella epäilyjä hankkeen ja siihen liittyvien menettelyjen lainmukaisesta ja asianmukaisesta hoitamisesta. Oikeuskansleri Jonkka totesi, että myös poliittisessa päätöksenteossa on otettava huomioon se, mitä konkreettisen valmistelun edellyttämät toimet muun muassa ajallisesti vaativat.

Jonkan mukaan ministeriön olisi tullut huolehtia paremmin myös siitä, että julkisuuslain tietojen antamista koskeva viivytyksettömyysvaatimus toteutuu käytännössä, ja erityisesti siitä, ettei asiakirjojen postittaminen viivästy aiheettomasti ja pitkitä tietojen antamista.

Lääkealan keskuksen perustamista ja sijaintia koskevien ratkaisujen osalta oikeuskansleri totesi, että ne ovat julkisten tehtävien organisoimiseen liittyvää tarkoituksenmukaisuusharkintaa sisältävää yhteiskunnallista päätöksentekoa, eikä hänen tehtävänään ole ottaa kantaa tarkoituksenmukaisuuskysymyksiin.

Sijoittamispäätös harhaanjohtava
ja puutteellinen

Jonkan mukaan ministeriön 19. tammikuuta 2009 tekemä päätös oli otsikointinsa ja sisältönsä puolesta harhaanjohtava. Niiden perustella oli voinut saada käsityksen, että päätöksellä oli perustettu lääkealan keskus eikä ratkaistu sen sijoituspaikkaa koskeva kysymys. Ratkaisusta ei siten käynyt selvästi ilmi ratkaistu asia.

Oikeuskansleri Jonkan mielestä päätöksen puutteena oli pidettävä myös sitä, että päätöksessä ei mainittu sovellettuja säännöksiä eikä siinä ollut valitusosoitusta tai tietoa valituskiellosta tai päätöksen valituskelvottomuudesta.

Päätös lääkealan keskuksen sijoituspaikasta oli lisäksi tehty ennen kuin keskus oli perustettu, eli ennen kuin sen toimivallasta, toimialasta, tehtävistä ja nimestä oli säädetty lailla.

Jonkan mukaan tämä oli ristiriidassa hyvän hallinnon periaatteiden kanssa. Oikeuskansleri kiinnittää ministeri Liisa Hyssälän ja kansliapäällikkö Kari Välimäen huomiota huolellisuuteen ja hyvän hallinnon periaatteisiin hallinnollisten päätösten teossa. (IK)