Uutinen

Oikeuskansleri: H1N1-rokoteostoissa ei huomautettavaa

15.08.2011 | 11:27

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei löytänyt huomautettavaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sikainfluenssarokotteen hankinnassa.

Rokote jouduttiin tilaamaan poikkeusoloissa, eikä sen hankkiminen kilpailuttamatta ollut tuolloin väärä ratkaisu. Rokotetta hankittaessa ei tiedetty, miten vaarallinen influenssa oli tulossa.

Kanteluissa epäiltiin muun muassa THL:n puolueettomuutta rokotehankinnassa. Oikeuskanslerin mielestä THL:n lääkeyhtiöiltä saama tutkimusrahoitus voi heikentää yleistä luottamusta. THL on perustellut, että ilman lääkeyhtiöiltä tulevaa tutkimusrahaa ei Suomessa voisi tehdä rokotetutkimusta.

Oikeuskansleri ei näe tilannetta ongelmattomana. Hän pyytää sosiaali- ja terveysministeriötä ilmoittamaan maaliskuuhun mennessä, mihin toimiin se on mahdollisesti ryhtynyt.

Oikeuskanslerin mukaan rokotehankinnan valmistelleet ja päätöksen tehneet virkamiehet eivät olleet esteellisiä. Jonkka kuitenkin usuttaa THL:ää arvioimaan tulevan varalle, miten osallistuminen lääketeollisuuden tilaisuuksiin hoidetaan niin, ettei luottamus laitoksen puolueettomuuteen horju. (STT)