Uutinen

NSAID-lääkkeet riski osalle sydänpotilaista

10.03.2015 | 10:00

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Hyytymisenestolääkityksellä olevilla sydänpotilailla NSAID-tulehduskipulääkkeet lisäävät verenvuotojen ja uusien sydän- ja verisuonitautioireiden todennäköisyyttä.

Yhteys havaittiin riippumatta siitä, mitä tulehduskipulääkkeitä tai hyytymisenestolääkkeitä potilaat saivat tai kuinka kauan lääkitykset kestivät.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 62 000 ensimmäisen sydänkohtauksensa saaneen tanskalaisen rekisteritietoja vuosilta 2002–2011. Potilaat olivat keskimäärin 68-vuotiaita ja heistä kolmannes oli syönyt vähintään yhden tulehduskipulääkekuurin seurantajakson aikana. Vajaan neljävuotisen seurannan aikana 19 000 tutkittua sairastui sydän- ja verisuonioireisiin, 5 300 verenvuotoon ja 18 000 kuoli.

Samanlaisia verenvuotoriskejä on havaittu myös eteisvärinäpotilailla, jotka ovat samanaikaisesti hyytymisenesto- ja tulehduskipulääkityksellä. Lääkäreiden tulisikin olla tarkkoja ja aina kysyä potilailtaan tulehduskipulääkkeiden käytöstä.

Sydänkohtaukseen sairastuneet saavat usein veren hyytymistä hillitseviä lääkkeitä uusien kohtausten ehkäisemiseksi. NSAID- eli ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä ovat mm. ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo eli aspiriini.