Uutinen

Novo Nordisk ojentaa lehdistöä

01.02.2012 | 17:32

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat saavat yhtiöltä pyyhkeitä varomattomasta lääkevalmisteen käsittelytavasta.

Novo Nordisk viittaa Helsingin Sanomien kulttuurisivujen eiliseen ja Ilta-Sanomien tämänpäiväiseen uutisointiin kapellimestari Leif Segerstamista. Kummassakin artikkelissa on mainittu Segerstamin laihtuneen merkittävästi. Laihtuminen on liitetty Segerstamin käyttämään liraglutidia sisältävään lääkevalmisteeseen, joka on Ilta-Sanomien artikkelissa nimetty laihdutuslääkkeeksi yhdessä kahden laihdutuslääkkeen kanssa.

Novo Nordisk muistuttaa, että liraglutidin ainoa hyväksytty käyttöaihe on tyypin 2 diabeteksen hoito. Liraglutidin vaikutus perustuu siihen, että se on rakenteeltaan lähes identtinen ihmisen suolistohormonin (GLP-1) kanssa. Se alentaa kohonnutta verensokeripitoisuutta lisäämällä insuliinin eritystä haimasta. Tämän lisäksi se lisää kylläisyyden tunnetta, mistä johtuu, että osa diabetespotilaista laihtuu hoidon aikana.

– Potilasturvallisuuden ja lääkkeiden tarkoituksenmukaisen käytön varmistamiseksi on tärkeää, että lääkevalmisteita käsitellään julkisuudessa erityisellä varovaisuudella ja ainoastaan niille lääkeviranomaisen hyväksymän käyttöaiheen pohjalta, Novo Nordisk toteaa tiedotteessaan. (TK)