Tanska ja Norja kiirehtivät nyt kolmansia rokotuksia. Kuva: Ingimage
Uutinen

Norjassa ja Tanskassa apteekit entistä laajemmin mukaan koronarokottamiseen

14.12.2021 | 10:03

Teksti : Hanna Hyvärinen

Apteekkien roolia koronarokotteiden antajana vahvistetaan Norjassa ja Tanskassa. Taustalla on paheneva epidemiatilanne ja kiire tehosterokottamisessa.

Norjan apteekeissa on jo jonkin aikaa varauduttu koronarokottamiseen. Marraskuun alussa apteekit saivat jatkoluvan rokotteiden reseptinkirjoittamiseen ja rokoteannosten tilaamiseen.

Nyt apteekit jo rokottavat joissakin kunnissa. Esimerkiksi Granin kunta solmi viime viikolla rokotussopimuksen paikallisen Brandbun kylän apteekin kanssa.

Norjassa apteekit voivat antaa koronarokotuksia, mikäli niillä on asiasta sopimus kunnan kanssa. Esimerkiksi Brandbussa apteekki voi rokottaa yli 45-vuotiaita, jotka hakevat kolmatta rokotusannosta. Sopimus on voimassa joulukuun ajan.

Norjan tavoitteena on antaa kolmas koronarokote kaikille yli 45-vuotiaille ennen tammikuun puoliväliä. Apteekkien lisäksi terveydenhoitoala saa apua muun muassa puolustusvoimilta ja vapaaehtoisilta.

Apteekeissa jopa 100 000 rokotusta viikossa

Norjan apteekkiliitto kertoo apteekkien olevan valmiita rokotustalkoisiin muuallakin maassa. Liiton mukaan apteekit ovat valmiita rokottamaan jopa viikon kuluessa siitä, kun tarvittavat sopimukset on tehty.

Liitto arvioi, että apteekeissa voidaan maanlaajuisesti antaa jopa 100 000 rokoteannosta viikossa, mikäli kaikki apteekit otetaan mukaan talkoisiin.

Syksyn mittaan apteekit Norjassa ovat jo antaneet lähes 150 000 influenssarokotusta.

Rajoitukset kiristyvät

Apteekkien ja muiden apuvoimien aktivoimisen taustalla on Norjan nopeasti huonontunut epidemiatilanne. Norjan terveysviranomaisen Folkehelseinstituttetin (FHI) mukaan uusia tartuntoja voi lähiviikkoina tulla jopa 90 000–300 000 päivässä, ja sairaalahoitoon voi joutua päivittäin 50–200 ihmistä, mikäli epidemiaa ei saada jarrutettua.

Norja onkin jo ilmoittanut uusista rajoituksista. Keskiviikosta lähtien Norja ravintoloissa ja baareissa kielletään alkoholin anniskelu sekä ulko- että sisätiloissa. Myös kokoontumisrajoitukset kiristyvät, ja työt suositellaan tehtävän etänä kotoa käsin. 

Kasvomaski on pakollinen kaikissa sisätiloissa.

Tämänhetkisen arvion mukaan rajoitukset ovat voimassa neljä viikkoa, eli reilusti joulun ja vuodenvaihteen yli.

Norjan rokotuskattavuus on jokseenkin sama kuin Suomessa.

Tanskassa jopa miljoona rokotusta viikossa

Tanskassa tehosterokottamiseen haetaan vielä Norjaakin enemmän vauhtia. Tanska aikoo jakaa 3,5 miljoonaa tehosterokotetta vielä ennen vuodenvaihdetta. Rokotteen voivat saada kaikki yli 40-vuotiaat, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4,5 kuukautta.

Noin miljoonan rokotuksen viikkotahti edellyttää uusia rokotuspisteitä, joita haetaan nyt yksityiseltä sektorilta. Esimerkiksi pääkaupunki Kööpenhaminassa rokotuksia saa tiistaista lähtien 60 apteekista.

Myös Tanskassa tartuntaluvut ja sairaalakuormitus ovat jyrkässä kasvussa.