Apteekkien omistus Norjassa keskittyi voimakkaasti sen jälkeen, kun niiden omistus vapautettiin ja sääntelyä purettiin 2000-luvun alkuvuosina. Kuva: Ingimage
Uutinen

Norja suunnittelee apteekkijärjestelmänsä arviointia

16.08.2021 | 14:11

Teksti : Hanna Hyvärinen

Arviointia ja mahdollista uudistustarvetta on perusteltu muun muassa teknologian ja apteekin tehtävien muuttumisella.

Norja aikoo mahdollisesti ryhtyä valmistelemaan omaa ”lääkeasioiden uudistustaan”. Alustavien tietojen mukaan valmisteilla on raportti, jossa linjataan millaisen roolin valtio haluaa apteekeille ja millaisia muutoksia tavoitteet mahdollisesti edellyttävät.

Uudistustyötä on perusteltu muun muassa sillä, että edellisen, vuonna 1997 tehdyn uudistuksen jälkeen apteekkialalla on tapahtunut isoja muutoksia niin teknologiassa kuin apteekkien roolissakin. Esimerkiksi verkkoapteekkien merkitys asiointikanavana kasvaa, ja apteekit ovat myös ryhtyneet tarjoamaan uudenlaisia palveluja. Norjassa apteekissa voi ottaa esimerkiksi rokotuksia.

Vaikka selvitystä ei ole vielä virallisesti käynnistetty, useat tahot ovat jo tuoneet esille toiveitaan uudistusten suhteen. Apteekeista kaavaillaan apuja muun muassa terveydenhuollon tuleviin haasteisiin. Lisäksi uudistuksesta toivotaan helpotuksia apteekkien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten väliseen vuorovaikutukseen.

Raportti ensi vuonna?

Norjan apteekkiliitto on ilmaissut huolensa apteekkipalveluiden rahoituksesta. Mikäli valtio asettaa apteekeille uusia tehtäviä tai vaatimuksia, sen tulisi liiton mukaan myös huolehtia siitä, että niiden kustannukset pystytään kattamaan.

Seuraavaksi Norjan terveysministeriö nimittänee selvitystä varten komitean, jonka on tarkoitus aloittaa toimintansa saman tien.

Raportti selvityksestä valmistuisi näillä näkymin vuoden kuluttua.

Apteekkien omistus Norjassa keskittyi voimakkaasti sen jälkeen, kun niiden omistus vapautettiin ja sääntelyä purettiin 2000-luvun alkuvuosina. Nykyisin 85 prosenttia Norjan apteekeista on kolmen ulkomaalaisen apteekkiketjun – Phoenixin, McKessonin ja Alliance Bootsin – omistuksessa.

Mahdollisesta tulevasta arvioinnista uutisoi Norjan apteekkiliitto.