Uutinen

Norja esittää lääkkeiden vientirajoituksia lääkepulan torjumiseksi

16.01.2020 | 11:27

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Norjassa etsitään uusia keinoja torjua lääkkeiden saatavuushäiriöitä. Norjan terveysministeriö kerää parhaillaan ehdotuksia häiriöiden ehkäisemiseksi.

Yhtenä toimenpiteenä on pohdittu rajoittaa lääkkeiden vientiä Norjasta ulkomaille, kertoo norjalainen NRK. Maan kilpailuviranomainen suhtautuu ehdotukseen kuitenkin kriittisesti. Viranomaisen mukaan lääkeviennin rajoittaminen voi jopa pahentaa nykyistä tilannetta.

Viranomainen arvioi, että jos vientiä rajoitetaan, lääketukut saattavat muuttua haluttomiksi ottamaan joitakin lääkkeitä valikoimiinsa supistuvien markkinoiden vuoksi. Viranomaisen mukaan tämä puolestaan saattaa hankaloittaa myös norjalaisten lääkkeidensaantia.

Norjassa raportoitiin vuonna 2019 kaikkiaan 1 245 tapausta, joissa lääkkeitä ei voitu toimittaa. Se on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2018. Kuluvasta vuodesta ennakoidaan vielä huonompaa.

Norjan politiikassa ei täysin niellä kilpailuviranomaisen kritiikkiä. Poliitikkojen mukaan vientirajoitusten ei tarvitsisi olla uusi normaali, mutta ne pitäisi voida ottaa käyttöön, jos maailmanlaajuinen pula uhkaa.

Häiriöt kasvussa myös Suomessa

Suomessa saatavuushäiriöilmoitusten määrä nousi 1 694 ilmoitukseen vuonna 2019. Tämä on lähes 500 ilmoitusta enemmän kuin vuonna 2018, jolloin lääkeyritykset toimittivat Fimealle kaikkiaan 1 213 häiriöilmoitusta.

Eniten saatavuushäiriöilmoituksia tuli sydän- ja verisuonisairauksien sekä hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä. Lähes puolet ilmoituksista koski näiden ryhmien lääkkeitä. Myös sukupuoli- ja virtsaelinsairauksien sekä ruoansulatussairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeissä ilmoitettiin runsaasti saatavuushäiriöitä.

Fimean mukaan ilmoitusten lisääntymistä saattaa osittain selittää muuttunut ilmoituskäytäntö. Viime vuoden lokakuun alusta alkaen lääkeyritykset ovat ilmoittaneet saatavuushäiriöistä pakkauskokokohtaisesti. Aiemmin samassa ilmoituksessa on voinut ilmoittaa useamman pakkauskoon kerralla.

Ilmoitusten lukumäärä on kuitenkin lisääntynyt jo useamman vuoden kaikissa EU-maissa. Fimean mukaan saatavuushäiriöilmoitusten lisääntyminen koskee erityisesti pitkään markkinoilla olleita lääkevalmisteita, joiden raaka-aineiden tuotanto saattaa olla hyvin keskittynyttä ja siirtynyt Euroopan talousalueen ulkopuolisiin maihin. Tuotantoon osallistuvien toimijoiden ja tuotannon vaiheiden määrä saattaa olla näissä valmisteissa suuri, mikä tekee tuotanto- ja jakeluketjusta haavoittuvan.

Suomessa erityisesti kriittisissä ja elintärkeissä lääkkeissä saatavuutta turvaa osaltaan velvoitevarastointi. Näiden lääkkeiden velvoitevarastojen käyttöön myönnettyjä alituslupia ei haettu Fimeasta vuonna 2019 merkittävästi edellisvuoteen enempää.