Atooppisen ihottuman luonteeseen kuuluvat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Toiveena on, että uudet pitkäaikaiset lääkehoidot rauhoittaisivat ihon tulehdusta ja ehkäisisivät pahenemisvaiheita. Kuva: iStock
Uutinen

Nivelreumalääke auttaa myös atoopikkoa

22.01.2021 | 11:51

Teksti : Virpi Ekholm

Hankalan atooppisen ihottuman hoitoon on tulossa useita uusia hoitovaihtoehtoja. 

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittelee, että nivelreumalääke barisitinibia voisi käyttää myös keskivaikean tai vaikean atooppisen ihottuman hoidossa, kun paikallishoidot eivät helpota oireita riittävästi. 

Tutkimusvaiheessa on useita muitakin uusia lääkkeitä atooppisen ihottuman hoitoon. 

– Atooppiseen ihottumaan tarvitaan lisää tehokkaita ja turvallisia hoitovaihtoehtoja. Tähän saakka vaikeaa atooppista ihottumaa on selvästi alihoidettu, toteaa ihotautiopin dosentti, vastuualuejohtaja Leena Koulu Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. 

Atooppisen ihottuman luonteeseen kuuluvat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Toiveena on, että uudet pitkäaikaiset lääkehoidot rauhoittaisivat ihon tulehdusta ja ehkäisisivät pahenemisvaiheita. 

– Vaikea atooppinen ihottuma voi tehdä elämästä vuoristorataa, jossa pahenemisvaiheet seuraavat toisiaan. Se on potilaille hyvin raskasta ja stressaavaa, Koulu kuvailee. 

Toiveikkuutta ilmassa

Barisitinibi on vaikutusmekanismiltaan JAK-kinaasin estäjä, ja se annostellaan potilaille tablettimuodossa. 

Lumekontrolloiduissa tutkimuksissa noin joka viides barisitinibilla hoidettu potilas saavutti erittäin hyvän hoitovasteen, eli hankala ihottuma rauhoittui lähes kokonaan. Yleisimpiä lääkkeen haittavaikutuksia olivat LDL-kolesterolin nousu, hengitystieinfektiot ja päänsärky. 

Keskivaikean tai vaikean atooppisen ihottumaan hoitoon on jo käytössä yksi pistettävä biologinen lääke, dupilumabi, ja muitakin biologisia lääkkeitä on tutkimusvaiheessa. Lisäksi tutkimuksissa on JAK-kinaasin estäjiä sekä tablettimuodossa että paikallishoitoina. 

– Toiveikkuutta on nyt ilmassa, että saamme pian näille potilaille uusia, tehokkaampia hoitovaihtoehtoja, Leena Koulu sanoo. 

Atooppisen ihottuman hoidon perusta on jatkossakin ihon hyvä perushoito kosteusvoiteilla. Lisäksi oireita voidaan lievittää paikallisesti käytettävillä kortikosteroideilla ja kalsineuriinin estäjillä sekä uv-valohoidolla.