Uutinen

Nesteenpoistolääke ehkäisee muistisairaan murtumia

14.10.2019 | 14:30

Teksti : VIRPI EKHOLM

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että nesteenpoistolääkkeisiin kuuluvat tiatsidit voivat suojata Alzheimerin tautia sairastavia murtumilta.

Pitkäaikainen, yli kolme vuotta jatkunut tiatsidien käyttö oli yhteydessä 30 prosenttia vähäisempään lonkkamurtuman riskiin.

Tiatsidit vähentävät kalsiumin poistumista elimistöstä ja lisäävät siten luuntiheyttä, mikä saattaa vähentää kaatumisesta aiheutuneita murtumia. Tällä voi olla merkitystä erityisesti Alzheimerin tautia sairastaville, jotka ovat muita alttiimpia kaatumisille.

Tiatsideja käytetään verenpaineen hoidossa niiden nestettä poistavan vaikutuksen vuoksi. Niitä ei kuitenkaan voida suositella murtumien ehkäisyyn, sillä myös matala verenpaine voi lisätä kaatumisen vaaraa.

Tutkimus perustui valtakunnalliseen MEDALZ-aineistoon, jossa seurataan kotona asuvia Alzheimerin tautiin sairastuneita suomalaisia.

Kuluva viikko 14.–20.10. on Suomessa luustoviikko. Sen teemana on osteoporoosin tunnistaminen. Sunnuntaina vietetään maailman osteoporoosipäivää.

Osteoporosis Int 2019, julkaistu verkossa 16.4.2019