Uutinen

Nebunette-inhalaatiolaitteissa mahdollisesti ongelmia

02.04.2009 | 13:56

Muissa pohjoismaissa on löydetty yksittäisiä rakenteeltaan poikkeavia Nebunette-inhalaatiolaitteita, joissa käyttäjän on ollut mahdollista asentaa suukappale väärin päin metallisäiliöön.

Jos suukappale asetetaan väärin päin, potilas ei pysty sisäänhengittämään lääkettä. Mikäli annostelussa käytetään lisäksi apuna kasvomaskia, on mahdollista, että potilas ei pysty hengittämään. Tapauksia ei ole ilmennyt Suomessa. Syy tapahtuneelle on valmistajan tekemä pieni muutos säiliön aukon hakaisijassa.

Tähän liittyen on raportoitu neljä tapausta, joista osa on aiheuttanut kliinisen ongelman kun potilas ei ole saanut tarvitsemaansa lääkettä. Lääkelaitos on saanut tiedon yksittäisistä annostelulaitteen käyttöön liittyneistä ongelmista, mutta kliinisiä ongelmia ei Suomessa ole esiintynyt.

Lääkelaitos pyytää tiedotteessaan Nebunette-laitteen käyttäjiä tarvittaessa ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai apteekkiin ja varmistumaan laitteen oikeasta käyttötavasta.

AstraZeneca on informoinut apteekkeja tuotevirheestä ja pyytänyt palauttamaan kaikki varastossa olevat Nebunette-inhalaatiolaitteet. AstraZeneca hyvittää asiakkaille heidän apteekkiin palauttamansa Nebunette-laitteet. (CS)