Uutinen

Narkolepsiavahinkojen korvausten maksu alkoi

11.01.2012 | 10:08

Korvauksia maksetaan tässä vaiheessa 78 lapselle ja nuorelle.

Muiden Lääkevahinkovakuutuspoolin saamien ilmoitusten selvittelytyötä jatketaan. Lääkevahinkovakuutuspoolille on tehty narkolepsiasta johtuneita vahinkoilmoituksia yhteensä 111 kappaletta.

Lähes kaikille vahingonkärsineille maksetaan nyt yhdenmukaisin perustein ennakkokorvaukset sekä tilapäisestä haitasta että pysyvästä haitasta. Tilapäisen haitan ennakkokorvauksena maksetaan 8 700 euroa. Pysyvän haitan korvauksen määrään vaikuttaa henkilövahingon laatu ja vaikeus-aste sekä vahinkoa kärsineen ikä.

– Nyt ei vielä voida arvioida kenellekään narkolepsiaan sairastuneelle aiheutuvaa lopullista haittaa. Terveydentilan vakiintumiseen ja pysyvän haitan korvauksen tarkempaan määrittämiseen tulee kulumaan pitkähkö aika. Tämä ajankohta joudutaan arvioimaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti, mutta todennäköisesti se on aikaisintaan 3–5 vuoden kuluttua narkolepsian oireiden puhkeamisesta, toteaa Lääkevahinkovakuutuspoolin yksikönjohtaja Asko Nio.

Muutamalla henkilöllä sairaudentila on tällä hetkellä niin poikkeuksellinen, että he tulevat saamaan yleistä tasoa suuremmat ennakkokorvaukset.

Varsinainen korvaus maksetaan potilaan täytettyä 18 vuotta.

– Esimerkiksi 10-vuotias saa nyt ennakkokorvauksina yhteensä noin 11 700 euroa ja lisäksi 18 vuotta täytettyään tuolloista haittaluokkansa perusmäärää vastaavan korvauksen. Narkolepsiaan sairastuneen 18-vuotiaan ennakkokorvaukset ovat nyt 22 300 euroa, kertoo Nio.

Vahingonkärsineiden tilaa seurataan ja korvausten maksaminen tulee olemaan vahingonkärsineen koko eliniän kestävä prosessi. (TK)