Uutinen

Narkolepsialääke Xyrem erityiskorvattavaksi

11.05.2012 | 15:25

Lääkkeiden hintalautakunta on hyväksynyt natriumoksibaattia sisältävän Xyrem-valmisteen rajoitetusti erityiskorvattavaksi alemmassa erityiskorvausluokassa (72 %).

Rajoitettu erityiskorvattavuus tulee voimaan ensimmäinen elokuuta.

Lääkkeestä voi silloin saada 72 prosenttia Kela-korvausta, jos se on määrätty vaikeaan ja pitkäaikaiseen narkolepsiaan aikuiselle potilaalle, kun kysymyksessä on narkolepsia-katapleksian hoito.

Xyremin myyntiluvanmukainen käyttöaihe on narkolepsia-katapleksian hoito aikuisilla, eikä valmisteen tehoa ja turvallisuutta ole osoitettu alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten hoidossa. Tämän vuoksi valmiste on tarkoitettu vain aikuispotilaille.

Arvioiden mukaan klassisen narkolepsia-katapleksian osuus olisi noin 80 prosenttia kaikista narkolepsian muodoista. Narkolepsian pääoire on poikkeava väsymys. Klassisen muodon toinen pääoire on katapleksia, jossa lihasjänteys äkillisesti heikentyy voimakkaan tunnetilan yhteydessä.

Kelan tilastojen mukaan vuonna 2011 natriumoksibaatista maksettiin korvauksia 54 henkilölle ja korvauskustannukset olivat yhteensä noin 380 000 euroa vuodessa. (MS)