Apteekin palvelupiste toimii teltassa. Lääkkeitä säilytetään lämpösäädellyssä kontissa. Neuvonnasta vastaavat leirin omat farmasian ammattilaiset. Kuva: Heikki Kilpeläinen.
Uutinen

Näin toimii lääkehuolto kansainvälisellä partioleirillä

15.07.2022 | 09:49

Teksti : Hanna Hyvärinen

Tänään perjantaina käynnistyvän Kajo-suurleirin lääkehuoltoa on suunniteltu viime syksystä saakka. Lääkkeet toimittaa paikallinen lähiapteekki.

Partiolaisten suurleiri Kajo käynnistyy Hämeenlinnan Evolla tänään perjantaina. Leirille osallistuu kaikkiaan 13 500 partiolaista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Leirin lääkehuollosta vastaa Simon apteekin apteekkari Heikki Kilpeläinen ryhmineen. Ryhmä tekee yhteistyötä leirin lähistöllä sijaitsevan Padasjoen apteekin ja apteekkari Pertti Hietasen kanssa.

Työnjako menee niin, että Padasjoen apteekki toimittaa leirille apteekin väliaikaisen palvelupisteen ja sinne tarvittavat lääkkeet. Kilpeläisen ryhmä taas huolehtii lääkkeiden jakelusta ja neuvonnasta paikan päällä.

Tarpeita on kartoitettu etukäteen yhteistyössä lääkäreiden ja hoitajien kanssa.

– Leiriolosuhteissa korostuvat ensiaputarvikkeet ja kipulääkkeet sekä tulehdusten hoidossa käytettävät antibiootit, Heikki Kilpeläinen kertoo.

Lisäksi palvelupisteen valikoimaan kuuluu muun muassa laastareita ja aurinkosuojavoiteita.

Apteekin lisäksi Kajon leirikaupungista kaupungista löytyvät muun muassa ympäri vuorokauden auki oleva leirisairaala poliklinikoineen ja tarkkailuosastoineen sekä hammashuolto.

Reseptilääkkeet samana päivänä

Padasjoen apteekki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä leiripaikasta ja toimittaa tarvittavat lääkkeet ja hygieniatarvikkeet leirin palvelupisteeseen päivittäin.
Valmisteet poikkeavat osin melkoisesti Padasjoen apteekin normaalista tarjonnasta.

– Padasjoen apteekin normaali asiakaskunta on senioripainotteista, ja valikoima on sen mukainen. Leirillä valikoima on koko lailla toisenlainen. Hygieniatuotteiden osalta olemme myös selvitelleet vaihtoehtoisia hankintakanavia, sillä kaikkia tarvikkeita ei saa yleensä käyttämistämme lääketukuista, Padasjoen apteekkari Pertti Hietanen kertoo.

Valikoima myös elää tilanteen mukaan. Esimerkiksi vielä alkukesästä näytti, ettei koronatestejä pahemmin tarvita, mutta aivan leirin alla koronatilanne on muuttunut niin, että testejä onkin syytä varata.

Palvelupisteen kautta voidaan tilata myös reseptilääkkeitä, joiden tilauksesta ja lääkeneuvonnasta huolehtivat leirin omat farmasian ammattilaiset. He työskentelevät leirin ajan Padasjoen apteekin työjohdon alaisuudessa.

– Tilaukset tulevat apteekkiin iltapäivällä ja kuljetamme reseptilääkkeet leirille samana iltana. Samalla hoidetaan itsehoitolääkkeiden täydennykset, Pertti Hietanen kertoo.

Haasteena lämpötila

Haasteita aiheuttavat luonnonolosuhteet. Lääkkeiden säilytystä varten leirille on tuotu lämpösäädelty kontti.

Lisäksi on huolehdittu muusta sääsuojauksesta ja tietoturvasta. Reseptilääkeasioinnin vuoksi yhteyksien on oltava tietosuojattuja, joten mikä tahansa langaton yhteys ei käy.

– Onneksi leiriorganisaatiolla on tässä rautainen ammattitaito ja kokemus, Pertti Hietanen kiittelee.

Hänelle kyseessä on ensimmäinen kerta tämänkaltaisen leirin lääkehuollossa, joten viikosta on tulossa kiinnostava.

– Olen itsekin joskus lapsuudessani ollut jollakin partioleirillä, ja halusin nähdä, miten tällainen toimii, Hietanen kertoo.

Kajo 2022 -leiri järjestetään Hämeenlinnan Evolla 15.–23. heinäkuuta.