Uutinen

Muutoksia lääkelakiin – päihdepotilaiden apteekkisopimukset jatkuvat kuten ennenkin

06.02.2019 | 15:28

Teksti : ERJA ELO

Eduskunta on hyväksynyt EU:n lääkevarmennusjärjestelmää sekä apteekkisopimusjärjestelmää koskevat lääkelain muutosesitykset.

Tiistaina (4.2.) hyväksytyillä lakimuutoksilla pannaan täytäntöön lääkkeiden turvaominaisuuksia koskevat muutokset.

Uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä otetaan käyttöön ensi lauantaina. Tavoitteena on estää lääkeväärennösten pääsy laillisiin jakelukanaviin ja sitä kautta lisätä potilasturvallisuutta ja väestön luottamusta lääkkeiden turvallisuuteen.

Samalla lääkelakiin hyväksyttiin apteekkisopimusmenettelyn edellyttämät välttämättömät muutokset, jotka liittyvät Euroopan unionin yleiseen tietosuoja-asetukseen.

Apteekkisopimusmenettely on Apteekkariliiton, päihdetyön asiantuntijoiden ja viranomaisten yhteistyössä rakentama järjestelmä, jossa vieroitus- ja päihdepotilaat saavat lääkeannoksensa päihdelääkärin määräyksen mukaisesti vain tietystä apteekista.

Apteekit tarkastavat pkv-lääkkeen tai huumausaineiksi luokiteltuja aineita sisältävien lääkevalmisteiden toimittamisen yhteydessä apteekkijärjestelmästä, onko potilaalla voimassa olevaa apteekkisopimusta.

Nyt tehdyllä lakimuutoksella varmistettiin, että apteekeilla on EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämä perusta henkilötietojen käsittelyyn apteekkisopimusjärjestelmässä.

Päihdepotilaiden lääkehoito voi toteutua hallitusti avohuollossa kuten ennenkin. Apteekit hallinnoivat lääkärin ja potilaan välisiä apteekkisopimuksia edelleenkin ilman korvausta.

– Päihdepotilaiden lääkehoidosta huolehtiminen on erinomainen osoitus apteekin työstä osana vastuullista terveydenhuollon hoitoketjua, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.