Valmisteet saattavat auttaa, jos potilailla on vitamiinipuutoksia. kuva: Jan Sandvik
Uutinen

Monivitamiinivalmisteet saattavat vähentää sydänoireita vähän

29.08.2022 | 09:40

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Monivitamiini- ja hivenainelisiä käyttävät sairastuvat joihinkin sydän- ja verisuonitauteihin muita hieman harvemmin, mutta niiden vaikutus on todella pieni. Etu nähdään mahdollisesti alle 60-vuotiailla sekä entisillä ja nykyisillä tupakoitsijoilla.

Tuoreen laajan tutkimuksen perusteella monivitamiini- tai hivenainevalmisteita käyttävät sairastuivat 8–12-vuotisen seurannan aikana sydänoireisiin tai sepelvaltimotautiin 4 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät käyttäneet valmisteita. Riski sairastua sydäninfarktiin oli puolestaan 8 prosenttia pienempi.

Alaryhmiin kohdistetussa analyysissa sydänoireet olivat harvinaisempia monivitamiineja käyttävillä alle 60-vuotiailla osallistujilla sekä entisillä ja nykyisillä tupakoitsijoilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena siitä, että monivitamiinivalmisteilla on korkeintaan vähäinen merkitys sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Joissain potilasryhmissä, etenkin jos heillä on vitamiinipuutoksia, valmisteet saattavat silti auttaa.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui 470 000 brittimiestä ja -naista. Seurannan aikana heillä todettiin yhteensä 26 000 sydän- ja verisuonitautioiretta, 4 800 menehtyi sydänoireeseen, 19 000 sairastui sepelvaltimotautiin, 6 700 sydäninfarktiin ja 4 600 aivoverenkiertohäiriöön.