Uutinen

Minna Reijonen valittiin kansanedustajaksi

15.04.2019 | 12:55

Teksti : ERJA ELO

Farmaseutti Minna Reijonen (ps.) nousi kansanedustajaksi Savo-Karjalan vaalipiiristä 4 927 äänellä. Pääsiäisenä katkeaa hänen yli 25 vuotta kestänyt uransa Nilsiän apteekissa.

Vaalivalvojaiset sujuivat Minna Reijosen kotona Nilsiässä tuplajuhlien merkeissä. Lähipiiri oli jo valmiiksi paikalla viettämässä aviomiehen 50-vuotisjuhlia.

Ennakkoäänten perusteella Reijosen läpimeno näytti jo melko varmalta. Ääntenlaskennan edetessä heidän kotonaan kävi toimittajia paikallislehdestä, Yleisradiosta ja Savon Sanomista. Reijonen sai lopulta 4 927 ääntä ja nousi kirkkaasti eduskuntaan.

Maanantaiaamuna hyväntuulinen Reijonen vastaa puhelimeen kotoaan.

– Olen todella tyytyväinen tulokseen! Viime eduskuntavaaleissa sain vajaat kolmetuhatta ääntä, jotka eivät ihan riittäneet läpimenoon, tuore kansanedustaja kertoo.

Tänään on Reijosen vapaapäivä, mutta hänen on mentävä työpaikalle neuvottelemaan asioista. Hän on työskennellyt Nilsiän apteekissa farmaseuttina 25 vuotta, mutta nyt tulee äkkilähtö, sillä työ eduskunnassa alkaa heti pääsiäisen jälkeen.

Koti pysyy edelleen Itä-Suomessa, Reijonen aikoo vuokrata kakkosasunnon Helsingistä.

Harva farmaseutti päässyt eduskuntaan

Minna Reijonen on todennäköisesti vasta viides farmasiataustainen henkilö, joka on toiminut Suomessa kansanedustajana.

Farmaseutteja eduskunnassa on ollut tiettävästi kolme. Kristillisen liiton Impi Muroma työskenteli kansanedustajana 1975-1987, liberaalisen kansanpuolueen Helvi Hyrynkangas 1979-1983 ja sosiaalidemokraatteja edustanut Esko Niskanen 1966-1975 . Kokoomuslainen apteekkari Yrjö Hirvensalo toimi kansanedustajana 1938-1939.

– Kyllä siellä farmaseutteja tarvitaan, voimme tuoda erilaista näkökulmaa terveydenhuoltoon, Reijonen sanoo.

Reijonen on huolissaan vanhustenhoidosta ja omaishoitajien asemasta. Hän on painottanut paikallisten terveysasemien merkitystä. Kansalaisten on saatava terveyspalveluja oikeaan aikaan, eikä palveluja tule keskittää liikaa.

Kansanedustajana hän haluaisi vaikuttaa terveydenhuollon lisäksi aluepolitiikkaan, tiestön kuntoon ja byrokratian vähentämiseen.

– Ensisijaisesti minua kiinnostaisi työ sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on muitakin terveydenhuollon ammattilaisia.

Puolue sai huikean äänivyöryn ja 39 kansanedustajaa, vain yhden vähemmän kuin vaalit voittanut SDP. Reijonen ei lähde arvailemaan, millainen hallituspohja Suomeen voisi olla tulossa.

Perussuomalaisten suosiosta hänellä on selvä näkemys.

– Äänestystulos kertoo mielestäni siitä, että suomalaiset haluavat muutosta. Olemme puolueena pitäneet kiinni arkisista, suomalaisille tärkeistä asioista. Haluamme huolehtia ensin kotimaasta, niin ettei humputella rahaa ulkomaille.

Pitkä ura Kuopion paikallispolitiikassa

Viime kuntavaalien äänikuningattareksi nousseella Reijosella on takanaan yli kymmenen vuoden kokemus Kuopion kaupunginvaltuustosta ja muista luottamustehtävistä.

Hän on työskennellyt kaupunginhallituksessa, lautakunnissa, sairaanhoitopiirin hallituksessa, Kuntaliiton hallituksessa, maakunnan hallinnossa ja Pohjois-Savon soten ohjausryhmässä.

Reijonen on kotoisin Nilsiästä, joka kuuluu nykyään Kuopioon. Hän valmistui Kuopion yliopistosta farmaseutiksi vuonna 1994 ja on siitä lähtien työskennellyt Nilsiän apteekissa.

Apteekkijärjestelmä toimii hänestä hyvin ja takaa palvelun myös haja-asutusalueilla.

– Apteekeissa on laajaa osaamista ja motivoitunut henkilökunta, suomalaiset luottavat apteekkeihin. Toivoisin että apteekit saisivat tulevaisuudessa merkittävämmän roolin terveydenhoidossa.

Reijonen uskoo sopivansa kansanedustajaksi, koska hän arvostaa ja kuuntelee eri lähtökohdista tulevien ihmisten näkemyksiä. Hän pohtii mielellään asioita eri näkökulmista ja uskaltaa ottaa kantaa. Lisäksi hän on riittävän pitkäjänteinen sietämään asioiden hidasta etenemistä.

Hekin olivat ehdolla

Marja Airaksinen (kesk.) farmasian tohtori, Vantaa. 534 ääntä

Petteri Grönholm (Seitsemän tähden liike), farmaseutti, Liperi. 20 ääntä

Kaisa Hartikainen-Herranen (kok.) proviisori, Varkaus. 1041 ääntä

Maiju Hölsä (kd.) farmaseutti, Savitaipale. 419 ääntä

Juha Pätsi (kd.), farmaseutti, LuK, Oulu. 147 ääntä

Eeva-Kaarina Sulkamoniemi (kd.) farmaseutti, Varkaus. 84 ääntä

Aino Unonius (Feministinen puolue) farmaseutti, Ulvila. 132 ääntä

Uutista on päivitetty 15.4. klo 14.35 lisäämällä tieto Helvi Hyrynkankaasta.