Uutinen

Ministeri Mattila: ”Suomalaisissa apteekeissa on asiantuntijuutta, jota monissa maissa voitaisiin kadehtia”

22.03.2018 | 10:20

Teksti : ERJA ELO

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila näkee apteekit matalan kynnyksen palveluna, joka on kiinteä ja tärkeä osa suomalaista terveydenhuollon järjestelmää.

Suomessa vietetään tänään Lääkehoidon päivää. Apteekkiasioista vastaava sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila tutustui teemapäivän kunniaksi Helsingin Pihlajamäen apteekin arkeen.

Apteekkari Stiina Piiraisen vetämä lyhyt visiitti opetti ministerille paljon uutta apteekkialasta. Ministeri oli vaikuttunut siitä, miten henkilökunta ohjaa asiakkaita erilaisissa lääkehoitoon liittyvissä tilanteissa.

Yllättävintä tutustumiskäynnillä oli huomata, miten tehokasta, turvallista ja aikaa säästävää lääkkeiden koneellinen annosjakelu on.

Lääkehoidon päivän teemana on järkevä lääkehoito. Lääkehoito on kohdallaan, kun ihminen ottaa niitä lääkkeitä joita tarvitsee, ohjeiden mukaan, oikeaan aikaan ja sopivan annoksen.

Ministerin mukaan lääkehoito on Suomessa perinteisesti ollut hyvää ja turvallista. Hänestä olisi hyvä pohtia, voisiko apteekeilla olla nykyistä suurempi rooli järkevän lääkehoidon toteuttamisessa yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa.

– Ehkä meillä voisi olla uusia tapoja toimia tehokkaammin ja palvella paremmin lääkkeitä käyttäviä kansalaisia, hän uskoo.

Alueelliseti kattava apteekkijärjestelmä

Ministeri näkee apteekit matalan kynnyksen palveluna, joka on kiinteä ja tärkeä osa suomalaista terveydenhuollon järjestelmää.

Suomalaisten apteekkien vahvuutena ovat ministerin mielestä pitkän yliopistokoulutuksen saaneet farmasian ammattilaiset.

– Suomalaisissa apteekeissa on asiantuntijuutta ja osaamista, jota monissa maissa voitaisiin kadehtia, hän arvioi.

Ministeri arvostaa apteekkien antamaa lääkeneuvontaa: kansalaiset voivat asioida luotettavasti tutussa apteekissa ja keskustella mieltä askarruttavista lääkehoitoon liittyvistä kysymyksistä.

– Pidän tärkeänä myös, että meillä on alueellisesti kattava apteekkijärjestelmä Suomessa, hän linjaa.