Uutinen

Ministeri Mattila: Jakelukriisi paljasti lääkehuollon haavoittuvuuden

26.04.2018 | 10:58

Teksti : ERJA ELO

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan lääkkeiden saatavuudessa viime syksynä ilmenneet ongelmat paljastivat Suomen lääkehuollon haavoittuvuuden.

Ministeriössä on pohdittu, miten vastaavilta tilanteita vältyttäisiin tulevaisuudessa.

– Ministeriön tavoitteena on antaa säädösehdotuksia asiasta vielä tämän vuoden aikana, sanoi ministeri Mattila Apteekkari 2018 -tapahtumassa.

Fimean tekemän kyselyn mukaan 93 prosenttia apteekeista ilmoitti, että Oriolan lääkejakeluongelmista aiheutui monia hankalia tilanteita.

Apteekit pystyivät kuitenkin hoitamaan ongelmatilanteet esimerkiksi toimittamalla rinnakkaislääkevalmisteita, lainaamalla lääkettä naapuriapteekista, toimittamalla lääkettä määrättyä pienemmän erän tai ottamalla yhteyttä lääkäriin asiakkaan lääkityksen muuttamiseksi.

– Lämmin kiitos apteekeille siitä, että te omalla toiminnallanne ja joustavuudellanne ratkaisitte tilanteet niin, että pahimmilta seuraamuksilta vältyttiin, Mattila sanoi.

Apteekit jatkossakin kotimaisten ammattilaisten vastuulla

Ministeri muistutti puheessaan apteekin ammattilaisten tärkeästä roolista rationaalisen lääkehoidon toteuttajina.

Lääkehoito on kumppanuutta, jossa yhteistyötä tekevät sekä lääkkeen määrääjä, että lääkkeen toimittaja ja käyttäjä. 

Jos potilas päätyy hoitamaan oireitaan itsehoitolääkkeillä, voi apteekkilainen olla ainoa terveydenhuollon ammattilainen, joka neuvoo ja ohjaa tekemään järkeviä valintoja.

– Olemme onnekkaita, että meillä on korkealaatuinen ammattiapteekkijärjestelmä, jota kansalaiset voivat hyödyntää, totesi Mattila.

Hallituksen apteekkiryhmän viime vuonna tekemiä linjauksia viedään eteenpäin kuluvan kevään aikana. Tämä tarkoittaa, että muun muassa apteekkien määrää lisätään ja apteekkiluvan ilmoitusmenettelyä yksinkertaistetaan.

Hallitus on linjannut, että suomalaisen apteekkijärjestelmän on jatkossakin oltava alan kotimaisten ammattilaisten vastuulla ja omistuksessa.

– Lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja lääketurvallisuus ovat jatkossakin suomalaisen apteekkitoiminnan ytimessä, muistutti Mattila.