Uutinen

Miljoonia lääkkeitä takavarikoitiin laajassa EU-operaatiossa – taustalla Suomen laiton Subutex-kauppa

22.12.2017 | 13:48

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:

Ranskan viranomaisten ja Suomen tullin johtamassa EU-operaatiossa on takavarikoitu lääkkeitä ja dopingaineita 75 miljoonaa yksikköä. Tuotteiden arvo katukaupassa olisi ollut yli 230 miljoonaa euroa.

Tarve operaatiolle nousi esille, kun rikostutkinnassa havaittiin Ranskan ja Suomen välillä Subutex-tablettien laitonta kauppaa.

Operaation osallistuivat Ranskan, Suomen, Espanjan, Italian, Romanian, Unkarin, Kreikan, Britannian sekä Irlannin tulli- ja terveysviranomaiset.

Suomessa paljastettiin 132 huumausainerikosta ja 9 dopingrikosta. Pääasiassa kyse oli muualta Euroopasta tulleista postilähetyksistä. Kolme eniten takavarikoitua ainetta olivat klonatsepaami, diatsepaami ja buprenorfiini.

Suomessa operaation yhteydessä takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo oli yli 500 000 euroa.

Lääkkeiden väärinkäyttö on kasvava ongelma

Suomen tullin mukaan useassa Euroopan maassa on noussut huoli lääkkeiden väärinkäytön kasvusta.

Lääkkeiden salakuljetukseen liittyy entistä enemmän järjestäytynyttä rikollisuutta, koska toiminnalla on mahdollista saavuttaa suhteellisen suuria voittoja pienellä riskillä.

Euroopan huumevalvontaviraston (EMCDDA) mukaan väärinkäytetyt lääkkeet ovat yleisimmin unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä, opioidipohjaisia kipulääkkeitä sekä stimulantteja, joilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä.