Uutinen

Migreenin estohoitoon on tulossa uusia biologisia lääkkeitä

07.05.2018 | 09:18

Teksti : VIRPI EKHOLM

Pisimmällä tutkimuksissa on erenumabi, jolle on jo haettu Euroopassa myyntilupaa. Sitä odotetaan markkinoille kesän jälkeen.

Migreenin estohoito on tulossa uusia biologisia lääkkeitä, joista osa potilaista voi hyötyä merkittävästi.

Uudet lääkkeet estävät CGRP-proteiinia, joka laajentaa verisuonia ja välittää kipua.

Pisimmällä tutkimuksissa on erenumabi, jolle on jo haettu Euroopassa myyntilupaa. Sitä odotetaan markkinoille kesän jälkeen.

Dosentti, neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela HYKS:stä kertoo, että uudet lääkkeet ovat olleet useissa tutkimuksissa jonkin verran tehokkaampia kuin nykyiset migreenin estohoidossa käytetyt lääkkeet.

Reilut 20 prosenttia tutkittavista on kuitenkin saanut lääkkeistä hämmästyttävän hyvän vasteen. Osalla heistä migreeni on loppunut lähes kokonaan.

– Loistavaa on myös se, että uusien lääkkeiden vaikutus tulee esiin hyvin nopeasti, jo ensimmäisen viikon jälkeen. Kohtuullisen nopeasti siis nähtäisiin, onko kyseinen potilas sellainen, jolle hoito kannattaa, Kallela kuvailee.

Uudet lääkkeet ovat olleet hyvin siedettyjä - turvallisuudesta tarvitaan yhä lisää tietoa

Nykyisten migreenin estohoitolääkkeiden ongelma on, että ne aiheuttavat suurelle osalle käyttäjistä merkittäviä haittavaikutuksia. Uudet lääkkeet ovat sen sijaan olleet tutkimuksissa hyvin siedettyjä.

Uusien lääkkeiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta tarvitaan vielä lisää tietoa. Erityisesti mahdolliset sydän- ja verisuonivaikutukset huolettavat.

– Jos ihminen on saamassa muusta syystä sepelvaltimotautikohtauksen tai aivoinfarktin, ja verisuonten laajeneminen
on CGRP-salpauksen takia estynyt, se saattaa pahentaa verenkiertohäiriötä. Tämä on teoreettinen uhka, jota ei ole toistaiseksi todettu käytännössä, mutta sitä varmasti seurataan tarkasti, Kallela toteaa.

Migreenin estohoitoa harkitaan, jos potilaalla on migreenikohtauksia vähintään kerran viikossa tai hän kärsii kroonisesta migreenikivusta.

Päänsärkypäiviä on silloin yli 15 kuukaudessa, ja vähintään 8 päivänä kipu on migreenityyppistä.