Uutinen

Metformiini-diabeteslääke voi olla vaarallista munuaissairaalle

17.08.2015 | 08:44

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Kroonista munuaissairautta sairastavien ei pitäisi käyttää metformiini-diabeteslääkettä, tutkijat varoittavat. Heidän tutkimuksensa perusteella metformiini voi suurentaa näiden potilaiden kuolleisuutta.

Taiwanilaistutkijoiden havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa 800 metformiinilääkityksellä olevaa potilasta verrattiin 2 400 verrokkiin, jotka eivät käyttäneet metformiinia. Kaikki potilaat sairastivat aikuistyypin diabetesta ja pitkälle edennyttä munuaissairautta.

Kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, metformiinia käyttäneiden potilaiden riski menehtyä kaksivuotisen seurannan aikana oli noin kolmanneksen suurempi kuin verrokkien. Riski oli sitä korkeampi mitä suurempia metformiiniannoksia potilas sai. Metformiiniryhmäläisistä menehtyi 53 prosenttia ja verrokeista 41 prosenttia.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät selvänä, että metformiinin käyttöön liittyy huomattavia riskejä tässä potilasryhmässä. Tämän vuoksi pitkälle edennyttä munuaissairautta potevia diabeetikoita ei pitäisi lääkitä metformiinilla.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.