Uutinen

Merimiehille suorakorvaus lääkeostoista

04.05.2011 | 13:49

Kesäkuun alusta lähtien EU-maiden merimiehet ja rajatyöntekijät saavat Suomen apteekeista suorakorvauksen lääkeostoistaan.

Suomessa asuvat, mutta toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä sairausvakuutetut merimiehet ja rajatyöntekijät saavat 1. kesäkuuta alkaen apteekeista suorakorvauksen lääkeostoistaan.

Oikeus suorakorvaukseen osoitetaan apteekissa Kelan myöntämällä asiakirjalla Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Suorakorvausoikeus koskee sekä perus- että erityiskorvattavia lääkkeitä.

EU-lainsäädännön mukaan työntekijä voi kuulua kerrallaan vain yhden maan sosiaaliturvaan. Koska merimiehet ja rajatyöntekijät kuuluvat työskentelymaansa sosiaaliturvaan ja sairausvakuutukseen, heillä ei ole oikeutta Kela-korttiin.

– Kelan tavoitteena on palvella kaikkia asiakkaitaan nopeasti ja vaivattomasti. Suorakorvausmenettely helpottaa merimiesten ja rajatyöntekijöiden lääkkeiden ostamista, koska lääkekustannukset ovat usein korkeita, kertoo suunnittelija Sanna Kuorikoski Kelan terveysosastolta. (EE)