Uutinen

Matkahuolto tuo lääkkeet

03.05.2011 | 15:03

Viitehintalääkkeiden toimittaminen Lapin pikkukyliin ei ole apteekkarille kannattavaa liiketoimintaa, vaan tappiota tuottava palvelu.

Kilpisjärven apteekin palvelupiste oli vielä alkuvuodesta nimeltään lääkekaappi. Helmikuun alussa voimaan tuli lääkelain muutos, joka mahdollisti apteekkien palvelupisteiden perustamisen syrjäseuduille ja haja-asutusalueille.

Käsivarren Lapissa lääkekaappien vaihtuminen palvelupisteiksi on näkynyt asiakkaille lähinnä nimikylttien uusimisena. Apteekin kannalta merkittävin muutos on se, että laki sallii reseptilääkkeiden lähettämisen postitse – vihdoinkin.

– Vuosikymmenten ajan Muonion apteekista on lähetetty niin sanotusti ”luvatta” noin 850 lääkelähetystä lääkekaappeihin joka vuosi. Lääkejakelu ei olisi voinut toimia mitenkään muuten, eiväthän ihmiset voi lähteä hakemaan joka penisilliinikuuria 200 kilometrin päästä, puuskahtaa apteekkari Helena Varis.

Varis on vastannut käsivarren Lapin lääkehuollosta jo 10 vuoden ajan apteekkarina, ja sitä ennen proviisorina. Hänellä on pääapteekki Muoniossa, sivuapteekki Enontekiön kuntakeskuksessa Hetassa ja palvelupisteet sijaitsevat Kilpisjärven ja Kaaresuvannon kylissä. 

Syrjäseudun lääkejakelun varmistaminen vaatii ylimääräistä työtä. Viitehintalääkkeiden lähettäminen Matkahuollon mukana Lapin pikkukyliin ei ole kannattavaa liiketoimintaa, vaan tappiota tuottava palvelu.

Paikalliset asiakkaat ovat palveluun hyvin tyytyväisiä. Varis on saanut negatiivista palautetta ainoastaan lääkkeiden lähetyskustannuksista. (EE)

Lue lisää perjantaina ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.