Uutinen

Maskisuositus todennäköisesti tulee, mutta kohdennusta mietitään vielä

06.08.2020 | 10:40

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Maskien kysyntä on kasvanut kovaa vauhtia heinäkuun lopulta lähtien. Toistaiseksi saatavuus on melko hyvä. Apteekit panostavat maskien laatuun ja oikeaoppisen käytön neuvontaan.

Maskisuositus näyttää tulevan Suomeen, mutta vielä ei tiedetä, milloin ja missä laajuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi torstaiaamun tiedotustilaisuudessa, että suositus nivotaan valmisteilla olevaan epidemian hoidon kolmivaiheiseen tiekarttaan, jossa on hahmoteltu erilaisia toimintavaihtoehtoja tautitilanteen vakavuuden mukaan.

Varhilan mukaan tiekartta on tarkoitus julkaista ensi viikolla, ja samalla kerrotaan myös suositukset maskien käytöstä.

Mikäli tautitilanne pysyy lievänä, suositukset tulevat käyttöön kohdennetusti. Parhaillaan keskustellaan siitä, miten nämä kohdennukset tapahtuvat.

Kysyntä kiihtyy

Apteekkariliitto kartoitti alkuviikosta jäsenapteekkiensa maskitilannetta kyselyllä. Kyselyn mukaan valtaosalla apteekeista on maskeja vielä hyvin hyllyissä ja varastossa.

Kysyntä on kuitenkin viikonvaihteen julkisen keskustelun seurauksena kasvanut päivä päivältä, ja osa apteekeista ilmoitti maskien olevan aika ajoin hetkellisesti loppu.

Apteekeista kerrotaan, että maskien kysyntä on alkanut kasvaa heinäkuun lopulta lähtien. Elokuun alku toi myyntiin selvän piikin. Paikoin kysyntä oli jopa kymmenkertaistunut aiemmasta ja oli jo kovempaa kuin keväällä.

– Päivässä on myyty sama määrä kuin viikossa maalis-huhtikuussa, vastattiin yhdestä kyselyyn osallistuneesta apteekista.

Toisaalla kysynnän kasvua kuvailtiin ”räjähdykseksi”.

Kauppakeskus Triplassa sijaitsevassa Pasilan apteekissa maskeja on kysytty heinäkuun viimeisen viikon loppupuolelta lähtien, ja proviisori Susanna Remeksen mukaan kysyntä vain kiihtyy. Tiistai-iltana varastot hupenivat, mutta jo keskiviikkoaamuna Pasilassa purettiin tuoretta maskikuormaa.

– Laitamme maskit nyt heti tähän kassojen viereen, niin junamatkustajatkin saavat ne siitä nopeasti ja helposti, Remes kertoi purkutöiden lomasta.

Hänen mukaansa tavarantoimittajilta on tullut viestiä, että maskeja kyllä riittää. Tilauksia täytyy vain osata ennakoida.

Apteekkariliiton kyselyissä esiin nousi myös maskien tarjonnan ja laadun suhde. Apteekkien mukaan monenlaisia tavarantoimittajia on nyt liikkeellä, mutta apteekeissa halutaan varmistua maskien laadusta.

Tukut pyrkivät vastaamaan kysyntään

Pääsääntöisesti maskeja riittää myös tukuissa, mutta toimitusvarmuus ja -nopeus voivat vaihdella kysynnän äkillisen kasvun vuoksi.

– Kauppa käy vilkkaasti. Joissain tuotteissa on nyt päivän parin toimitusviive, kertoo tuoteryhmäpällikkö Eero Maljonen Medifonista.

Jos kysyntä kasvaa nykyisellä vauhdilla, myös hiukan pidemmät viiveet ovat Maljosen mukaan mahdollisia.

– Hankintaverkosto toimii tällä hetkellä kuitenkin hyvin, huomattavasti paremmin kuin keväällä, Maljonen sanoo.

Neuvonta on tärkeää

Apteekkariliiton kyselyn mukaan monet asiakkaat ovat myös kysyneet apteekin henkilökunnalta maskien oikeaoppisesta käytöstä ja eri maskivaihtoehdoista. Myös Pasilan apteekissa asiakkaita neuvotaan jatkuvasti sekä maskien eroista että oikeanlaisesta käytöstä.

– Maskien oikeanlainen käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Jos esimerkiksi ostaa pestäviä maskeja, niiden on kestettävä konepesu 90 asteessa. Maskeja on pidettävä kasvoilla, nenän ja suun edessä, käytön ajan eikä niitä saa kosketella käytön aikana. Ihmiset ovat onneksi melko valveutuneita tässä, Remes sanoo.

Apteekit toimivat suositusten mukaan

Apteekit ja Apteekkariliitto seuraavat nyt tiiviisti virallisia suosituksia ja ohjeistuksia ja toimivat niiden mukaan. Esimerkiksi siitä, täytyykö maskeja käyttää apteekissa asioidessa, päätetään, kunhan viranomaiset ovat ensin laatineet linjauksensa.

– Viranomaisten linjausten jälkeen katsomme tämän asian, kuitenkin niin, että apteekkiasiointi sujuu aina vähintäänkin etänä, eli verkossa, puhelimitse tai apteekin ulkopuolella. Puuttuvan maskin vuoksi ei koskaan jää ilman lääkkeitä, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.