Uutinen

Markus Henriksson jatkaa Valviran johdossa

07.11.2019 | 14:42

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Valtioneuvosto nimitti Valviran ylijohtajan Markus Henrikssonin odotetusti toiselle kaudelle.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylijohtajaksi on valittu uudestaan lääketieteen tohtori Markus Henriksson. Hän on toiminut tehtävässä vuoden 2017 alusta .

Ensimmäinen toimikausi oli poikkeuksellisen lyhyt, sillä edellisen hallituksen sote-uudistuksessa Valvira ja aluehallintovirastot piti yhdistää suunniteltuun Luova-virastoon. Toinen määräaikaiskausi kestää normaalit viisi vuotta eli 2024 loppuun.

Tätä ennen Henriksson työskenteli Valvirassa lääkintöneuvoksena ja ryhmäpäällikkönä sekä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen ylilääkärinä. Hän on toiminut pitkään myös Puolustusvoimien terveydenhuollon johtotehtävissä.

Hallitusneuvos Liisa Perttulan mukaan Henriksson on hoitanut vaikeaa virkaa hyvin, ja ministeriö on ollut tyytyväinen myös hänen esiintymiseensä julkisuudessa.

Haastatelluista kolmesta hakijasta hänet todettiin kokeneimmaksi. Virkaan haki kahdeksan henkilöä. Henrikssonin lisäksi haastateltiin Etelä-Suomen aluehallintoviraston hallintojohtaja Satu Koskela ja johtaja Jussi Holmalahti ministeriöstä.


Hoivakriisi teki tunnetuksi

STM:n alaisuuteen kuuluva Valvira valvoo sosiaali- ja terveydenhuoltoa, alkoholielinkeinoa ja ympäristöterveyteen liittyviä asioita.

Valvira valvoo ammattilaisten, kuten lääkäreiden, apteekkareiden ja apteekin työntekijöiden toimintaa. Valvira ohjaa aluehallintovirastojen työtä, ja vastaa yritysten toimiluvista.

Valvira nousi julkisuuteen, kun se keskeytetti tammikuussa hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Valvira on puuttunut useisiin potilas- ja lääkitysturvallisuutta vaarantaneisiin ongelmiin ja saanut myös lisää resursseja hoivapalveluiden valvontaan.

Ylijohtaja vastaa viraston tulostavoitteiden lisäksi toimialan seuraamisesta ja huolehtii Valviran yleisestä kehittämisestä ja uudistamisesta.