Uutinen

Mäntylä ja Rehula aloittavat terveys- ja lääkeasioista päättävinä ministereinä

28.05.2015 | 18:42

Teksti : INKERI HALONEN

Keskusta jakoi perhe- ja perusturvaministerin postin Juha Rehulan ja Annika Saarikon kesken.

Perussuomalaisten Hanna Mäntylä ja keskustan Juha Rehula ovat uudet sosiaali-, terveys- ja lääkekorvausasioista päättävät ministerit.

Keskusta ilmoitti ministerivalintansa tänään. Se jakoi perhe- ja perusturvaministerin postin Rehulan ja kansanedustaja Annika Saarikon kesken. Rehula toimii ministerinä ensimmäiset kaksi vuotta, Saarikko toiset kaksi.

Sosiaali- ja terveysministerinä Mäntylä vastaa muun muassa lääkeasioista, kansanterveydestä ja terveyden edistämisestä sekä terveyspalveluista.

Perhe- ja perusturvaministeri vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu- ja rahoitusuudistuksesta ja muun muassa sairausvakuutuksesta päivärahojen ja korvausten osalta.

Kolmikko tunnustanut apteekin arvon

Apteekkarilehden haastattelussa kesällä 2012 Sallasta kotoisin oleva Hanna Mäntylä ilmoitti haluavansa valtion tukevan niitä apteekkeja, joilla asiakaspohjaa on vähän.

– Lähtökohdan pitää olla se, että apteekkeja on joka paikassa, hän totesi tuolloin.

Mäntylä ilmoitti samaisessa haastattelussa, ettei hän lämpene itsehoitolääkkeiden myynnin laajentamiselle apteekkien ulkopuolella. Hän kertoi pelkäävänsä lääkeneuvonnan puutteesta seuraavia riskejä lääkkeiden yhteensopivuudessa.

Mäntylä kuvasi myös ajatuksiaan lähipalveluiden saatavuudesta.

– Ihmiset hakevat lääkkeensä sieltä, missä lääkäripalvelu on. Jos terveyspalvelujen keskittäminen kasvukeskuksiin jatkuu, tuskin potilas jättää lääkeostot kotikuntaan. Sillä on kauaskantoiset vaikutukset apteekkialalle. Lapissa etäisyydet ovat mahdottoman pitkät ja on hullua, jos apteekkiin pitää ajaa 100 kilometrin matka, Mäntylä mietti tuolloin.

Samaisessa jutussa Annika Saarikko kertoi, että hänestä apteekit mielletään lähi- ja peruspalveluksi julkisesti tuotettujen palveluiden rinnalla.

– Kun kuntauudistuspohdinnassa mietitään mitä lähipalveluita turvataan, kyllä apteekkien täytyy olla siinä mukana, Saarikko totesi tuolloin.

Rehula kannattanut nykyistä lääkejakelua

Keskustan kansanedustaja Juha Rehula on toiminut aiemmin sosiaali- ja terveysministerinä sekä pitkään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

Apteekkarilehden haastattelussa marraskuussa 2013 hän antoi selvän tukensa lääkkeiden nykyiselle jakelukanavalle. Hän näki tuolloin apteekin toimijana, joka voisi edistää laajemminkin kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

– Nythän on jo apteekkeja, joissa työskentelee terveydenhoitaja mittaamassa verenpainetta ja antamassa terveysneuvontaa. Näen apteekin toimijanana, joka voi tehdä paljon muutakin kuin perinteistä lääkejakelua, hän totesi.

Rehula 2013: Sotessa on paikka apteekillekin

Uusi hallitus on ilmoittanut, että vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista siirretään tulevaisuudessa alueellisille itsehallintoalueille.

Apteekkarilehden haastattelussa 2013 Rehula kannatti palveluiden tuottajan ja järjestäjän erottamista toisistaan.

– Rahan tulee seurata ihmistä. Suomalaisen tulee voida päättää itse mistä ovesta hän menee sisään tarvitessaan palveluja, Rehula sanoi.

Sote-uudistuksella ja siihen liittyvällä kuntarakenteen muutoksella voi olla merkittävä vaikutus apteekkeihin, sillä niiden toiminta on riippuvainen terveyskeskusverkostosta. Moni pieni maaseutuapteekki saattaa joutua vaikeuksiin, jos vieressä sijaitseva terveysasema lakkautetaan tai sen aukioloaikoja supistetaan.

Rehula toivotti Apteekkarilehden haastattelussa apteekit tervetulleiksi mukaan ylläpitämään suomalaisten terveyttä.

– Apteekit voivat olla osana soten tulevaisuutta, kun puhutaan ennaltaehkäisevästä työstä. Apteekki on paikka, jonne tulemiseen kansalaisilla on matala kynnys, hän kommentoi lehdelle.