Uutinen

Mahalääkkeet voivat viedä Plavixin tehon

03.08.2009 | 13:31

Protonipumpun estäjiä ei tule käyttää Plavix-hoidon aikana. Muut mahahappoa vähentävät lääkkeet ovat turvallisia. Potilaiden on tärkeä jatkaa Plavixin käyttöä entiseen tapaan.

Viime aikoina on julkaistu useita kliinisiä tutkimuksia, jotka viittaavat klopidogreelin ja protonipumpun estäjien mahdolliseen yhteisvaikutukseen.

Plavixin sisältämä klopidogreeli on aihiolääke, jonka on metaboloiduttava maksassa, osittain sytokromi P450 2C19 –entsyymin (CYP2C19) välityksellä, ennen kuin se on biologisesti aktiivinen. Protonipumpun estäjät saattavat estää CYP2C19-entsyymin aktiivisuutta ja siten vähentää biologisesti aktiivisen klopidogreelin pitoisuutta. Tämä saattaa heikentää klopidogreelin aikaansaamaa verihiutaleiden aggregaation estoa. Muita mahdollisia CYP2C19-inhibiittoreita ovat fluvoksamiini, fluoksetiini, moklobemidi, vorikonatsoli, flukonatsoli, tiklopidiini, siprofloksasiini, simetidiini, karbamatsepiini, okskarbatsepiini ja kloramfenikoli.

Euroopassa hyväksyttyihin valmisteyhteenvetoihin on lisätty kehotus välttää protonipumpun estäjien ja muiden CYP2C19-inhibiittoreiden samanaikaista käyttöä Plavixin kanssa, ellei yhteiskäyttö ole todella välttämätöntä. Sanofi Pharma Bristol-Myers Squibb SNC selvittää parhaillaan yhteisvaikutuksen kliinistä merkitystä tutkimusohjelman avulla. (CS)