Uutinen

Magnesiumoksidi ei auta yöllisiin jalkakramppeihin

05.05.2017 | 11:00

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM, ELINA AALTONEN

Jaa artikkeli:

PÄIVITETTY 8.5. klo 11.20 Asiantuntijaproviisori: Magnesiumvalmisteen valinnassa suolamuotoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Magnesiumvalmisteita käytetään usein kramppien ja etenkin yöllisten jalkakramppien itsehoitoon.

Magnesiumvalmisteen valinnassa suolamuotoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Tuoreen tutkimuksen mukaan magnesiumoksidilla ei todennäköisesti ole toivottua vaikutusta jalkakramppeihin.

JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa vajaat sata iäkästä yöllisistä jalkakrampeista kärsivää satunnaistettiin neljäksi viikoksi saamaan joko magnesiumoksidikapseleita tai lumevalmistetta.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden oireita hoitojen päätyttyä, he havaitsivat oireiden vähentyneen saman verran kummassakin ryhmässä.

Eroja ei havaittu myöskään oireiden vakavuudessa, kestossa eikä unenlaadussa tai koetussa elämänlaadussa.

Näin ollen potilaiden mahdollisesti magnesiumista saamat hyödyt perustuivat lumevaikutukseen eikä magnesiumiin, tutkijat kirjoittavat.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu sekä nyt julkaistun kaltaisia että magnesiumin tehoon viittaavia tuloksia. Tutkijat toteavatkin, että nyt julkaistun tutkimuksen pienuuden ja lyhyyden vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo toteaa, että tutkimuksissa olisi hyvä selvittää myös magnesiumsuolan merkitys valmisteen tehoon.

Magnesium Research –lehden julkaisemassa tutkimuksessa vertailtiin eri magnesiumsuolojen imeytymistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että sitraattimuotoiset magnesiumvalmisteet imeytyvät selvästi magnesiumoksidia paremmin. Valtaosa apteekeissa myytävistä magnesiumvalmisteista onkin sitraattimuotoista magnesiumia. Lisäksi valmisteissa on yleensä B6-vitamiinia tehostamassa magnesiumin imeytymistä.

PÄIVITETTY 8.5.2017 klo 11.20 Lisätty tutkimusviite sitraattimuotoisen magnesiumin imeytymistuloksista ja kommentti B6-vitamiinista.