Monissa maissa pikatestin voi tehdä apteekissa. Kuva: Ingimage
Uutinen

Maailmalla apteekit tekevät covid-pikatestejä

17.08.2021 | 09:05

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Apteekit tekevät pikatestejä muun muassa Portugalissa, Kreikassa ja Italiassa. Ne palvelevat myös matkailijoita.

Miltä kuulostaisi koronatestin tekeminen apteekissa? Esimerkiksi Portugalissa apteekeissa tehtävät koronapikatestit ovat olleet merkittävä osa uusien tartuntatapausten löytämisessä ja viruksen leviämisen ehkäisyssä.

Portugalissa apteekeissa on tähän mennessä tehty kaikkiaan yli 600 000 pikatestiä.

Apteekeissa tehtävät antigeenitestit rahoitetaan julkisista varoista, sillä apteekkitestauksen katsotaan parantavan testeihin pääsyä, tartuntaketjujen katkaisemista ja lopulta myös talouden toipumista.

Kreikassa matkailija voi päästä testiin apteekissa

Myös Kreikassa apteekit tekevät antigeenitestejä, mutta asiakkaat maksavat ne itse. Testille on määrätty 20 euron veroton kattohinta, josta 10 euroa kattaa testin tekemisen ja toiset 10 euroa testin analysoimisen.

Ideana on palvella paitsi Kreikan kansalaisia, myös maassa matkailevia turisteja. Matkailijat saavat vahvistuksen testituloksesta älypuhelimeen, ja se toimii tarvittaessa myös todistuksena negatiivisesta tuloksesta.

Pikatestien tulokset rekisteriin

Espanjassa apteekit puolestaan jakavat itse tehtäviä kotitestejä, jotka asiakas voi tehdä jo paikan päällä apteekissa. Seuraava askel on mahdollistaa apteekeille testitulosten syöttäminen epidemiologiseen seurantajärjestelmään, jotta myös ”kotitestien” positiiviset tulokset saadaan kirjattua ja tilastoitua.

Myös Italiassa pikatestin voi tehdä apteekissa.